Česko svolává na 1. březen mimořádný summit evropských lídrů

Hloubka finanční a hospodářské krize překonává všechna očekávání. Státy Evropské unie proti ní musí bojovat společně. Na schůzce v Bruselu to zdůraznili český premiér Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. České předsednictví Unie proto na 1. března svolalo mimořádný summit evropských lídrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Premiér Topolánek prezentoval principy, které na něm chce hájit: "Léčení krize přece nespočívá v tom, aby jednotlivé země šly proti pravidlům, na kterých Evropská unie stojí. A my v této pozici, české předsednictví, možná pro některé překvapivě, možná se to některým nelíbí, budeme stát na straně dodržování pravidel, dodržování toho, na čem Evropská unie stojí a na čem i den poté, až ta krize skončí, musí stát nadále," zdůraznil český premiér.

Lídři členských zemí sedmadvacítky se na schůzce 1. března mají dohodnout na společném boji s krizí. Pokud by státy uzavřely své trhy před cizí konkurencí, mohlo by to podle Topolánka ohrozit samu podstatu integrace.

Obavy českého premiéra sdílí i předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Také on varuje před hospodářským ochranářstvím: "Na všechny upřímně apeluji: Nehrajte si na osamocené rytíře. Nepostupujte osamoceně. Pro Evropu by to znamenalo tragédii."

Na summitu 1. března má Evropa zhodnotit záchranné ekonomické plány jednotlivých zemí a uvést je do souladu. Má také hledat nástroje na očištění bank od špatných aktiv. Kvůli nim jsou banky ve velkých ztrátách a neposkytují úvěry podnikům.

Další mimořádný summit unie chce české předsednictví svolat na květen; měl by se zabývat rostoucí nezaměstnaností. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznil, že snaha o záchranu pracovních míst musí být prvním zájmem Unie.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme