Projev prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu sklidil nadšení i nesouhlas

Kritika na adresu Evropské unie zazněla dnes v Evropském parlamentu od českého prezidenta Václava Klause. Jeho projev přerušoval potlesk některých poslanců a nesouhlas dalších, někteří dokonce opustili sál. Podle Klause je Unie revolučním experimentem, který se snaží udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Klaus v Evropském parlamentu

V. Klaus v Evropském parlamentu | Zdroj: ČTK

Silné emoce provázely vystoupení českého prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu. Na jedné straně potlesk vestoje, na druhé hlasité projevy nevole nebo odchod ze sálu.

"I na tomto fóru bych chtěl zcela jednoznačně a - pro ty z vás, kteří to buď nevědí, nebo to vědět nechtějí - velmi zřetelně a nahlas zopakovat své přesvědčení, že pro nás vstup do Evropské unie neměl a nemá alternativu a že v naší zemi neexistuje žádná relevantní politická síla, která by tento výrok mohla či chtěla zpochybňovat. Proto se nás nepříjemně dotýkají v poslední době zesilující a množící se útoky na naši adresu, které jsou založeny na ničím neopodstatněném předpokladu, že Češi hledají jiné integrační seskupení než to, kterého se před pěti lety stali členy. Není tomu tak," zdůraznil Klaus.

Metody a formy evropské integrace ale mají podle českého prezidenta řadu možných variant. Dnešní uspořádání Evropské unie se tak nedá považovat za dogma. Dnes se v Unii prosazuje jen jedna alternativa a kdo uvažuje o nějaké jiné, považuje se za odpůrce integrace, poznamenal Klaus.

Evropská unie je podle prezidenta Václava Klause revolučním experimentem, který se snaží udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí. Václav Klaus, mnohými vnímaný jako odpůrce Unie, to dnes řekl v projevu v Evropském parlamentu. Mimo jiné zdůraznil, že už za necelé tři měsíce si Česko připomene páté výročí svého přistoupení k Evropské unii

"Volení zástupci 27 zemí s velmi pestrým spektrem politických názorů a postojů jsou unikátním auditoriem, stejně jako je již více než půl století unikátním a v podstatě revolučním experimentem sama EU se svým pokusem udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí," uvedl Klaus.

Podle Václava Klause je také omyl uvažovat jedině o prohlubování politické integrace sedmadvacítky. Jak prezident uvedl, dnešní systém rozhodování v Unii není založený na parlamentní demokracii. V Evropském parlamentu podle něj totiž není skupina podporující vládu a skupina zastávající opoziční názor. "Zde je prosazována alternativa jen jedna a kdo uvažuje o alternativě jiné, je považován za odpůrce evropské integrace."

"Zřejmě nejdůležitější pro tuto chvíli je požadavek, aby svobodná diskuse o těchto věcech nebyla považována za útok na samotnou myšlenku evropské integrace. Vždycky jsme si mysleli, že smět o těchto vážných otázkách diskutovat, být slyšen, hájit prostor každého k prezentaci jiného než jediného správného názoru - byť s ním třeba nesouhlasíme - je právě ona demokracie, která nám byla po čtyři desetiletí odpírána."

O projevu Václava Klause diskutovali v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu europoslanci Richard Falbr a Jan Zahradil.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme