V. Klaus: Bojovníci proti změnám klimatu potřebují oponenty

Český prezident Václav Klaus znovu představil své skeptické názory na globální oteplování. Na konferenci v kalifornské Santa Barbaře pořádané listem Wall Street Journal se postavil proti státním zásahům do ekonomiky, které mají za cíl snižovat emise oxidu uhličitého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Klaus na konferenci Santa Barbaře

V. Klaus na konferenci Santa Barbaře | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Vědecká obec by podle Václava Klause měla přehodnotit svůj postoj ke globálnímu oteplování. Český prezident to řekl ve svém vystoupení na klimatické a ekonomické konferenci v kalifornské Santa Barbaře. Bojovníci proti změnám klimatu se podle něj drží zastaralých poznatků a ignorují důležitá data.

V rozhovoru pro Český rozhlas Václav Klaus uvedl, že seriózní debata nad seriózními poznatky zatím nezačala: "Jediné prozření pro celý svět - jakkoli je to běh na dlouhou trať - jakékoli prozření přeci jen mohou být nová data, nová fakta. A ten fakt, že od roku 1998 globální teplota klesá, nikoli roste, je přeci jen něco, co by někoho mělo trknout."

Přehrát

00:00 / 00:00

S prezidentem V. Klausem hovoří zpravodaj ČRo V. Pohanka

Václav Klaus pro Český rozhlas také zdůraznil, že změny klimatu nesmějí řešit zásahy centrálních vlád a varoval Američany před posilováním vlivu státu v ekonomických i ekologických otázkách: "Amerika má najednou nového prezidenta, který přichází s obrovským zesílením role státu, role vlády, vydávání stamiliard dolarů na různé vládní projekty. A naše zkušenost nám říká, že to moc dobře není."

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme