EU hrozí Izraeli přehodnocením vztahů kvůli otázce palestinského státu

Evropská unie přehodnotí své vztahy s Izraelem, pokud jeho vláda bude bránit vzniku palestinského státu. Unijní šéf pro vnější vztahy Javier Solana takto varoval nově vznikající izraelský kabinet. Ten sestavuje Benjamin Netanjahu. Vývoj posledních hodin ukazuje, že nejspíš půjde o vládu složenou výhradně z pravicových a náboženských stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Javier Solana

Javier Solana | Zdroj: ČTK

Solana prohlásil, že Brusel je připravený jednat s Izraelem tak jako dosud. Pokud se prý ale nová vláda odkloní od kýženého modelu soužití dvou států, evropský postoj se radikálně změní.

V noci na dnešek podepsal pravicový blok Likud vedený Netanjahuem koaliční dohodu se stranou Izrael náš domov. V jejím čele stojí Avigdor Lieberman, který proslul nevybíravými výroky na adresu izraelských Arabů a negativním postojem k vytvoření samostatného státu Palestinců. Teď se mu nabízí post ministra zahraničí.

Samotný Likud ve svých tezích odmítá vznik palestinského státu. Navíc podporuje další obsazování okupovaných území židovskými osadníky. Netanjahu namísto palestinské státnosti navrhuje ekonomické nástroje pro zlepšení života Palestinců.

K tématu si přečtěte také:
Izraelský Likud podepsal první koaliční dohodu s krajní pravicí
Izrael: Budoucímu šéfovi diplomacie hrozí obvinění z praní špinavých peněz
Sestavení široké koalice v Izraeli brání rozdílné názory na vznik palestinského státu
Vítězce izraelských voleb Cipi Livniové hrozí odchod třetiny poslanců
Izraelské volby vyhrála Cipi Livniová

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme