Čína protestuje proti politice USA vůči Tchaj-wanu

Čína odsuzuje rezoluci amerického Kongresu potvrzující 30 let starou dohodu o obraně Tchaj-wanu. Peking ještě před jejím přijetím vyzval Washington k respektování územní integrity země, které je Tchaj-wan podle čínské vlády nedílnou součástí. Čína protestuje zejména kvůli pokračujícím dodávkám amerických zbraní Tchaj-wanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Nebeského klidu v Pekingu

Náměstí Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Čínské ministerstvo zahraničí vyjádřilo s potvrzením americké rezoluce silnou nespokojenost a označilo ji za zásah do vnitřních záležitostí země. Peking zároveň vyzývá Spojené státy, aby podobné aktivity zastavily.

Dohoda mezi Tchaj-pejí a Washingtonem z roku 1979 zajišťuje americkou pomoc při ochraně ostrova před napadením právě ze strany Číny, a také dodávku zbraní určených k jeho obraně.

Vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou se po nástupu prezidenta Ma Jing-ťioua sice výrazně zlepšily, přesto chce ostrovní vláda pokračovat v modernizaci své armády.

Washington chce Tchaj-peji poskytnout zbraně za 6,5 miliardy dolarů včetně nových protiraketových střel Patriot, ostrovní vláda ale zvažuje i nákup nejmodernějších amerických bojových letadel F22 nebo F35.

Přečtěte si také:
Návštěvu čínského vyjednavače na Tchaj-wanu doprovázely mohutné protesty
Čína vyzývá Obamu, aby nepodporoval nezávislost Tchaj-wanu
Na Tchaj-wanu vrcholí historické rozhovory s čínskými představiteli
Čína a Tchaj-wan uzavřely průlomové dohody
Stoupenci nezávislosti Tchaj-wanu protestovali proti sbližování s Čínou

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme