Dalšího z vůdců ETA zatkla francouzská policie

Jednoho z hlavních vůdců baskických teroristů zatkla francouzská policie na jihu země. Zatčení je výsledkem úzké spolupráce mezi Francií a Španělskem. Jen od začátku letošního roku předvedli Francouzi k výslechu jedenáct lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jurdan Martitegi

Jurdan Martitegi | Foto: AFP

Francouzská policie zatkla vojenského velitele skupiny ETA Jurdana Martitegiho nedaleko Perpignanu na jihovýchodě Francie. Spolu s ním byli zadrženi dva lidé, kteří u sebe měli pistole a cestovali v autě s falešnou poznávací značkou.

Martitegi je vůdce komanda, které se specializuje na násilné trestné činy. Před týdnem dopadla francouzská policie v Paříži dalšího vysoce postaveného muže této organizace, která před několika dny oznámila, že bude pokračovat v násilnostech a útocích na politiky blízké vládě Baskicka.

ETA chce vytvořit ze čtyř španělských a tří baskických provincií samostatný stát. Za 40 let svého boje připravila o život víc než 800 lidí. Po patnáctiměsíčním příměří v roce 2007 své aktivity obnovila.

Přečtěte si také:
Dva vraždící teroristé z ETA skončili ve francouzském vězení
Španělská policie oslabila křídlo organizace ETA
Baskická ozbrojená skupina ETA oznámila konec příměří

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme