Ruské ministerstvo zahraničí: Výroky Schwarzenberga o Rusku jsou nekorektní

Ruské ministerstvo zahraničí označilo za "protiruské" výroky, které odcházející ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pronesl minulý týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Ministr vysvětloval důvody vyřazení Aeroflotu ze soutěže o ČSA a stručně se dotkl i fungování současného ruského vedení. Ruští představitelé se podle agentury Interfax domnívají, že ministrova slova nepřísluší šéfovi diplomacie státu, který stojí v čele Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreml

Kreml | Foto: Petr Jansa

Mluvčí ruského resortu diplomacie Andrej Něstěrenko označil výroky odcházejícího ministra Schwarzenberga za nekorektní, nepřátelské a zatížené ideologickými stereotypy. Komentář týkající se účasti Aeroflotu v soutěži o privatizaci Českých aerolinií pak za předpojatý.

Karel Schwarzenberg v rozhovoru objasnil vyřazení ruských aerolinek, ve kterých má většinový podíl ruský stát, z tendru bezpečnostními riziky. Zároveň stručně komentoval směřování současného ruského vedení s tím, že ho prezident Dmitrij Medvěděv svými kroky ve funkci nepřekvapil.

Pro Moskvu byl odcházející Topolánkův kabinet v posledních měsících častým terčem kritiky, především kvůli rozhodnutí vybudovat na českém území radarovou základnu amerického protiraketového štítu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme