Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je opět ve vězení

Nositelka Nobelovy ceny míru, barmská opoziční vůdkyně Su Ťij čelí dalšímu vězení. Ze svého domu v Rangúnu byla převezena do věznice, kde čeká na nové obvinění. Důvodem je tajná návštěva amerického občana v jejím domě, kde je Su Ťij držena v domácím vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dům Su Ťij v Rangúnu

dům Su Ťij v Rangúnu | Zdroj: ČTK

Nositelku Nobelovy ceny míru minulý týden bez vědomí úřadů navštívil Američan, který přeplaval jezero, u kterého dům disidentky stojí. Po dvou dnech ho barmská vojenská junta zatkla. Su-Ťij za porušení domácího vězení hrozí podle jejího právníka až pětiletý pobyt za mřížemi. Zadržena byla i přes špatný zdravotní stav.

Su Ťij byla eskortou dopravena do nechvalně proslulé věznice Insein na předměstí Rangúnu spolu se svými dvěma spolupracovnicemi. Podle opoziční Národní ligy pro demokracii se nesmí vrátit domů a čeká na soudní tribunál, a to i přesto, že nemůže jíst, má problémy s krevním tlakem a je dehydrovaná.

Lékař navštívil třiašedesátiletou disidentku minulý pátek, kdy se snažil zavodnit její organismus a dal jí léky na nízký tlak. Barmská junta ale nezaručila, že k ní doktora pustí i v dalších dnech.

Disidentka, která dostala před 18 lety Nobelovu cenu za mír, strávila z minulých 19 let víc než 13 v domácím vězení. Barmská junta, která je u moci od roku 1962, ji řadí mezi osoby ohrožující veřejný pořádek a vězení jí pořád prodlužuje. K propuštění Su Ťij vyzývá mnoho světových státníků i známých osobností včetně českého exprezidenta Václava Havla, vojenská junta to ale odmítá.

Související příspěvky:
Junta prodloužila barmské disidentce domácí vězení
Červený kříž se sešel se Su Ťij
Barma vyzývána k propuštění Su Ťij

Robert Mikoláš, Marika Táborská, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme