Američtí vojáci zanesli prasečí chřipku do Kuvajtu

Kuvajt se stal první zemí Perského zálivu, kde se objevila takzvaná prasečí chřipka. S nemocí tam ze Spojených států přijelo 18 amerických vojáků. Američané přes ropnou monarchii cestují do sousedního Iráku a i v samotném Kuvajtu mají velké základny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

testovací sada na nový typ chřipky

testovací sada na nový typ chřipky | Foto: AFP

Nález prasečí chřipky oznámil vysoký činitel kuvajtského ministerstva zdravotnictví Ibráhím Abd al-Hádí. Nakažení vojáci prý byli zajištěni po příletu ze Spojených států.

Část z nich zůstává v karanténě na vojenské základně, část už zase ze země odjela. Mezi místní obyvatele se prý ale chřipka nedostala.

Na celém Blízkém východě jinak hlásí nakažené pouze Izrael, kde zdravotníci zachytili už osmý případ. V Egyptě, kde nemoc není, úřady brutálně vybíjejí statisíce zdravých prasat , ačkoli podle OSN by chřipku na lidi ani nemohla přenášet.

Nová chřipka se objevila poprvé před měsícem v Mexiku. Podle Světové zdravotnické organizace se virem dosud nakazilo přes 12.000 lidí ze 43 zemí, o život choroba připravila 86 lidí. Její vir je podle analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Onemocnění se projevuje jako běžná chřipka, očkování proti němu ale zatím neexistuje.

O novém druhu chřipky si přečtěte také:
První případ mexické chřipky na Balkáně se objevil v Řecku
Prasečí chřipka se dostala do Číny, přísná opatření nepomohla
Spojené státy mají třetí oběť prasečí chřipky
Hongkong po týdnu propustil 350 lidí držených kvůli prasečí chřipce
Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou
Mexiko a Kanada kritizují Čínu za opatření proti chřipce
Experti EU: Vakcína proti nové chřipce by mohla být do 8 až 12 týdnů
Není strach z prasečí chřipky přehnaný? začínají se ptát Američané
Egypt začal kvůli chřipce vybíjet všechna domácí prasata
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme