KLDR hrozí Jižní Koreji útokem, příměří už neuznává

Po 56 letech křehkého příměří stojí obě Koreje znovu blízko vojenské konfrontaci. Komunistická KLDR totiž pohrozila svému jižnímu sousedovi útokem. Výhrůžka přišla poté, co se Jihokorejci zapojili do mezinárodní námořní operace, vedené Spojenými státy americkými. Už v pondělí Severní Korea zneklidnila svět pokusným jaderným výbuchem a odpálením několika balistických raket. Jaderný test a raketové zkoušky nemohou zůstat bez odezvy, prohlašují Američané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pchjongjang

Pchjongjang | Foto: virtualtourist.com

Jižní Korea popudila komunistický režim na severu polostrova tím, že se zapojila do námořní akce řízené USA. Jde o preventivní operaci, která zúčastněným státům dovoluje ve Žlutém moři u břehů Korejského poloostrova zastavovat a kontrolovat plavidla podezřelá tím, že by na palubě mohly mít zbraně hromadného ničení nebo materiál, který se na výrobu těchto zbraní dá použít.

K tomu Severokorejci zopakovali, že už se necítí být vázáni dohodou o příměří, která v roce 1953 ukončila Korejskou válku a zakonzervovala křehký mír na celém poloostrově. Podle KLDR se účast Jižní Koreje na americké námořní kampani prakticky rovná vyhlášení války.

Nové snímky z amerických družic podle jihokorejského tisku dokazují, že z hlavního zařízení KLDR na obohacování uranu v Jongbjonu znovu stoupá pára. To prý značí obnovení provozu v tomto areálu, který se KLDR zavázala uzavřít v rámci šestistranných rozhovorů v roce 2007.

Výhrůžky Pchjongjangu nebere na lehkou váhu Moskva, která se bojí o bezpečnost svých dálněvýchodních oblastí. Rusové posilují radiolokační kontroly a chystají i vojenská preventivní opatření.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přístup Severní Koreke odsoudil, ale zároveň varoval mezinárodní společenství před tvrdou akcí. Na tu KLDR tradičně odpovídá neméně ostře. Nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí uvedl, že spíš než vojenský střet v nejbližší době očekává hru nervů se Severní Koreou.

Členské země Rady bezpečnosti OSN odsuzují jaderný test, který provedla Severní Korea a požadují, aby KLDR plnila dřívější rezoluce nadnárodního společenství. Rada bezpečnosti se sešla na žádost Japonska. Severokorejskou jadernou zkoušku odsoudila jednohlasně.

Severní Korea si řekla o postih, prohlašují USA

Američané chtějí vidět rychlou odpověď na provokativní akci Severní Koreje, říká mluvčí ministerstva zahraničí Ian Kelly. Washington chce ale současně, aby na Pchjongjang zapůsobili největší a skoro jediný obchodní partner Peking a také Moskva.

Ministryně zahraničí USA Clintonová o tom mluvila telefonicky s šéfem ruské diplomacie Lavrovem. Americká vláda je podle všeho přesvědčená, že na Severní Koreu mohou zapůsobit spíš tito dva sousedé, než hrozby z Ameriky.

Severokorejské hrozbě jsme se věnovali i v poledních Ozvěnách dne. Poslechněte si záznam v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Severní Korea odpálila další dvě rakety krátkého doletu
Mezinárodní společenství odsoudilo jaderný test Severní Koreje
KLDR žádá omluvu za sankce, jinak hrozí dalším jaderným testem
Severní Korea obnovuje nukleární program
Severní Korea se odvety za raketový experiment bát nemusí
Čína podporuje severokorejský výzkum vesmíru, sankce RB OSN vůči KLDR odmítá
Severní Korea vyslala do vesmíru svůj první satelit

Vít Pohanka, Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme