Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii prasečí chřipky

Světová zdravotnická organizace vyhlásila stav chřipkové pandemie. Vir se dosud šířil hlavně v USA, Kanadě a Mexiku, kde se také v dubnu poprvé objevil. K vyhlášení 6. stupně nebezpečí vedlo odborníky velké množství hlášených případů v Austrálii. Zdravotníci ale varují před šířením paniky. Postup WHO totiž vypovídá pouze o stupni šíření choroby, ne o její závažnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéfka WHO Margaret Chanová

šéfka WHO Margaret Chanová | Zdroj: ČTK

Pandemické riziko je kvůli prasečí chřipce na nejvyšším - šestém stupni, rozhodli tak představitelé Světové zdravotnické organizace. Postup potvrzuje vznik pandemie nové chřipky. Pandemie se přitom naposled objevila ve světě v roce 1968.

Podle nejnovějších dostupných informací je zatím 28 tisíc případů prasečí chřipky - v asi osmdesáti zemích světa. Na její následky zemřelo 141 lidí. Kvůli šíření choroby dnes v Ženevě jednal krizový výbor Světové zdravotnické organizace. Členské státy WHO, kterých je téměř 200, by se teď měly zásobit očkovací látkou. Farmaceutické firmy má zvýšení stupně rizikovosti přimět k tomu, aby urychlily vývoj vakcíny proti novému typu chřipky. Vývoj nemoci se dá ale podle zdravotníků odhadnout jen těžce.

Vyhlášení pandemie přitom podle expertů nevypovídá nic o závažnosti choroby, ale jen o jejím šíření. Většina pacientů měla jen mírné příznaky. V Česku se potvrdily čtyři případy, žádný z nakažených neměl závažný průběh nemoci.

Šestý stupeň platí i v Česku

Žádná mimořádná opatření se ale u nás nechystají. Jak v České televizi řekla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, kvůli nízkému počtu nakažených i lehkému průběhu onemocnění to není zatím nutné.

"Samozřejmě sledujeme situaci ve světě a budeme reagovat na šestý stupeň, který Světová zdravotnická organizace vyhlásila. A to tím, že jednáme o navýšení antivirotik, protože v současné době disponujeme zásobou pro 20 procent populace, a jednáme s farmaceutickými firmami o zajištění očkovací vakcíny proti tomuto onemocnění."

Úřady u nás teď podle Juráskové postupují přesně podle pandemického plánu. Budou pravidelně v týdenních intervalech sledovat akutní respirační infekce v pěti věkových kategoriích a zavádějí rychlou diagnostiku nového chřipkového viru. Lidé by měli dodržovat běžné hygienické návyky při sezónních chřipkových epidemiích.

První pandemie v 21. století

Za posledních sto let se svět potýkal se třemi velmi vážnými epidemiemi chřipky. Nejhorší z nich byla španělská chřipka, která v roce 1918 zabila víc než 50 milionů lidí, hlavně mladých dospělých. Nakazilo se jí až 40 procent světové populace. Pandemie v letech 1957 a 1968 pak usmrtily statisíce hlavně starších lidí.

Na téma pandemie jsme také diskutovali s Jaroslavem Volfem z českého zastoupení při Světové zdravotnické organizaci ve čtvrtečním Radiofóru.

Přečtěte si také:
Zavřené školy kvůli prasečí chřipce v Německu i Hong Kongu
Česko zaznamenalo další dva případy prasečí chřipky
V Česku byl potvrzen druhý případ prasečí chřipky
Lékaři ukončili pilotovi karanténu, mexickou chřipku nemá
Rusko ohlásilo třetí případ onemocnění prasečí chřipkou
Slovensko potvrdilo první případ prasečí chřipky
Prasečí chřipka dorazila do Česka, nakaženým je muž z Prahy
Američtí vojáci zanesli prasečí chřipku do Kuvajtu
První případ mexické chřipky na Balkáně se objevil v Řecku
Prasečí chřipka se dostala do Číny, přísná opatření nepomohla
Spojené státy mají třetí oběť prasečí chřipky
Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou

Jana Zemanová, Tereza Tomášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme