Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí

Íránská vláda oficiálně potvrdila výsledky prezidentských voleb. Vyhrál je dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Po vyhlášení oficiálních výsledků propukly v Teheránu šarvátky přívrženců Ahmadínežáda a jeho hlavního soupeře, liberála Mír Hosejna Mú-savího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Músavího příznivci protestují  v Teheránu

Músavího příznivci protestují v Teheránu | Zdroj: ČTK

Podle ministerstva vnitra získal Mahmúd Ahmadínežád skoro 63 procent hlasů a byl zvolen už v prvním kole. Jeho nejvážnější soupeř, liberál Mír Hosejn Músaví, dostal necelých 34 procent hlasů. Volit přišlo 85 procent voličů.

Výsledek všechny překvapil, protože podle předvolebních průzkumů měl být souboj mnohem těsnější a větší šance se dávali Músavímu. Ten si už ale během sčítání stěžoval na neregulérnost voleb. Prý byl nedostatek hlasovacích lístků a jeho stoupenci čelili zastrašování.

Za "nelegitimní" a "nepřijatelné" označil výsledky voleb také reformátor Mahdí Karrúbí, který skončil jako čtvrtý. Naopak nejvyšší duchovní vůdce Íránu Ajatolláh Ali Chameneí je označil za "skutečný svátek" a za "masový úspěch".

Chameneí zároveň vyzval všechny odpůrce, aby nezpochybňovali regulérnost voleb, respektovali zvoleného prezidenta a pomáhali mu. Apeloval také na příznivce, jak Ahmadínežáda, tak jeho oponenta Hosejna Músavího, aby se vyvarovali jakýchkoli provokací a násilností.

Íránské bezpečnostní složky jsou od rána v pohotovosti, před státními úřady hlídají policisté a ministerstvo vnitra pro jistotu zakázalo všechny demonstrace. Navzdory zákazu se ale tisíce stoupenců Músavího sešly v centru Teheránu a skandují protivládní hesla jako "Diktatura" a "demisi vlády převratu".

Přečtete si také:
Íránci masově volí prezidenta, oba hlavní kandidáti předem hlásí vítězství
V Íránu začaly ostře sledované volby příštího prezidenta
V Íránu vyvrcholila kampaň před volbou prezidenta
Íránskému prezidentovi Ahmadínežádovi hrozí žaloba za pomluvu
Írán zablokoval před prezidentskými volbami přístup na Facebook
Ahmadínežád bude mít v íránských prezidentských volbách tři soupeře
Ahmadínežád čelí obvinění, že si kupuje íránské voliče rozdáváním brambor
Ahmadínežád se chce znovu ucházet o funkci íránského prezidenta
V Íránu budou dál vládnout konzervativní náboženské frakce
Volby v Íránu pod ostrou kritikou USA
Írán si za prezidenta zvolil zarytého konzervativce

Katarína Brezovská, Silvie Třeslínová, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme