Íránské protesty proti vítězství Ahmadínežáda se neobešly bez násilí

V Íránu pokračovaly masové protesty proti tomu, že úřady přisoudily volební vítězství dosavadnímu prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. Nejméně jeden člověk byl zabit a mnoho dalších údajně zraněno. Demonstrace se zúčastnil i poražený opoziční kandidát Mír-Hosejn Músaví. Proti výsledkům ale bojuje hlavně právní cestou. Íránská rada dohlížitelů se sejde s opozičními vůdci v úterý, aby si vyslechla stížnosti na porušování pravidel, ke kterým podle opozice během voleb došlo. Své rozhodnutí pak zveřejní do deseti dnů. Povolební situaci v Íránu sleduje celý svět. Evropská unie vyzývá íránskou vládu k objasnění výsledků voleb a zahájení vyšetřování. Washington zatím s vyjádřením vyčkává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Teheránu třetím dnem pokračují protesty proti opětovnému zvolení prezidenta Ahmadinedžáda

V Teheránu třetím dnem pokračují protesty proti opětovnému zvolení prezidenta Ahmadinedžáda | Zdroj: ČTK

Pokud íránské vedení vypíše nové volby, bude Mír-Hosejn Músaví znovu kandidovat na prezidenta. Prohlásil to samotný Músaví, když se poprvé od sporných pátečních voleb ukázal na veřejnosti. Přijel na demonstraci svých stoupenců v centru Teheránu, kterou úřady zakázaly. Músaví přitom po úředním zákazu akci formálně odvolal.

Napětí přimělo i nejvyššího vůdce země ájatolláha Alího Chámeneího k přehodnocení vlastního postoje k volbám. Původně pogratuloval Ahmadínežádovi k vítězství ve volbách a hlasování označil za spravedlivé. Teď ale vyzval Radu dohlížitelů, tedy jakýsi ústavní soud, aby pečlivě prověřila veškeré stížnosti na údajné podvody.

Podle oficiálních výsledků dalo Ahmadínežádovi hlas více než 24 milionů Íránců, Músaví prý dostal 13 milionů.

Svět reaguje na íránské prezidentské volby a masové protesty, které po nich následovaly. Evropská unie vyzývá íránskou vládu k objasnění výsledků voleb a zahájení vyšetřování. Jeden z nejdůležitějších íránských obchodních partnerů, Německo, klade otázky ohledně průběhu voleb a požádalo íránského ambasadora o vyjádření k brutálním zacházení s protestujícími.

Izraelský ministr obrany Ehmud Barak zase nazval Ahmadínežádovo znovuzvolení "šaptnou zprávou". Vyčkávání Spojených států ale pokračuje. Velmi opatrně se k situaci v Íránu už ale vyjádřil americký viceprezident Joe Biden. Uvedl, že Amerika potřebuje více času analyzovat výsledky:

"Máme samozřejmě pochyby. Způsob, jakým byl zatlačen dav a jednáno s lidmi, je znepokojující. Nevím, jestli to tak mohu říct, ale bylo překvapivé, že jeden kandidát dostal 63 procent hlasů. Myslím, že musíme vyčkat a uvidíme."

Zatímco západ je situací v Íránu znepokojen, například Severní Korea už znovuzvolenému prezidentovi srdečně pogratulovala.

Přečtete si také:
Situace po íránských volbách zůstává napjatá, poražený kandidát se odvolal
Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí
Íránci masově volí prezidenta, oba hlavní kandidáti předem hlásí vítězství
V Íránu začaly ostře sledované volby příštího prezidenta
V Íránu vyvrcholila kampaň před volbou prezidenta
Íránskému prezidentovi Ahmadínežádovi hrozí žaloba za pomluvu
Írán zablokoval před prezidentskými volbami přístup na Facebook
Ahmadínežád bude mít v íránských prezidentských volbách tři soupeře
Ahmadínežád čelí obvinění, že si kupuje íránské voliče rozdáváním brambor
Ahmadínežád se chce znovu ucházet o funkci íránského prezidenta
V Íránu budou dál vládnout konzervativní náboženské frakce
Volby v Íránu pod ostrou kritikou USA
Írán si za prezidenta zvolil zarytého konzervativce

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme