Grónsko se chystá na vyhlášení své samosprávy

Grónsko se připravuje vyhlášení své samosprávy, a tím i na rozšíření své nezávislosti na Dánsku. Třebaže slavnostní okamžik, k němuž dojde v neděli, neznamená ještě úplnou samostatnost, v životě Gróňanů jde o historický krok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina u Narsaq vypadá mýticky

Krajina u Narsaq vypadá mýticky | Foto: toowoomba

Gróňané zůstanou dánskými občany a jejich ostrov bude na Dánsku i nadále závislý v obranné a zahraniční politice. Vůbec poprvé však získávají statut národa a grónština je navíc povýšena na oficiální jazyk. Samospráva krom toho znamená i kontrolu všech domácích záležitostí a také všech přírodních zdrojů, z nichž nejvýznamnějšími se již v dohledné době mohou stát ropa a zemní plyn.

Zachování určitých vazeb na Dánské království je z grónské strany pragmatickým krokem, neboť největší ostrov na světě, který byl po více než 200 let dánskou kolonií, zatím není dostatečně ekonomicky silný k tomu, aby mohl vyhlásit plnou nezávislost. V případě, že se naleziště ropy a plynu prokáží jako dostatečně efektivní, však bude vyhlášení Grónské republiky více méně logickým příštím krokem.

Podle odhadů mohou ložiska ropy na severu Grónska obsahovat bohatství tak ohromné, že by lákalo zdaleka nejen Gróňany. Dostat se k němu však vyžaduje obrovské investice, které si pětapadesát tisíc Gróňanů z vlastních zdrojů zdaleka nemůže dovolit. Optimistické odhady počítají s tím, že v případě, že blízká budoucnost obrovská naleziště ropy potvrdí, začne těžba této suroviny nejdříve za deset až dvanáct let.

Nejméně do té doby proto Grónsko zůstane autonomní oblastí Dánska se suverenitou ve všech oblastech kromě obranné a zahraniční politiky. Jestliže se těžba ropy v budoucnu nevyplatí, i vidina úplné grónské nezávislosti se zřejmě oddálí. Až 60 procent grónského rozpočtu totiž zabezpečuje dánský finanční příspěvek a Grónsko zatím za tyto prostředky nemá dostatečnou vlastní náhradu.

O Grónsku si můžete také přečíst:
Grónsko, zelená země
Grónsko bude asi mít širší autonomii - ale možná mu to nebude stačit
Rozvoj průmyslu "očernil" Grónsko

Marika Táborská, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme