Volby v Íránu anulovány nebudou

Íránská ústavní rada zamítla požadavek opozice na anulování nedávných prezidentských voleb. S odvoláním na íránskou státní televizi o tom informuje agentura Reuters. Nejvyšší íránský ústavní orgán prozkoumal stížnosti neúspěšných kandidátů a údajně neshledal vážná pochybení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protesty v ulicích Teheránu

protesty v ulicích Teheránu | Zdroj: ČTK

V pondělí sice úřady přiznaly nesrovnalosti v případě tří milionů odevzdaných hlasů, výsledek voleb to ale podle nich nemůže ovlivnit. Volby podle oficiálního verdiktu jasně vyhrál dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Šéf OSN kritizuje íránské vedení za násilné potírání protestů

Íránská vláda by měla okamžitě přestat používat násilné metody při potírání pouličních protestů. Prohlásil to generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Odsoudil výslovně "používání síly proti civilistům" a vyzval íránské úřady, aby respektovaly základní politická práva obyvatel. Pan Ki-munův apel přišel desátý den protestů, během kterých už zahynulo okolo 30 lidí.

Íránská státní média zdůrazňují napadání pořádkových sil ze strany demonstrantů a poničení desítek vládních budov. Odpůrci íránské vlády naopak dokládají brutalitu policie a provládních milicí stovkami videozáznamů surového bití a střílení do lidí.

V pondělí policie opět násilně rozehnala demonstraci v centru Teheránu. Přišlo na ni mnohem méně lidí než na předchozí protesty. Neúspěšní kandidáti z prezidentské volby ale organizují další akce. Mehdí Karrúbí vyzval k propuštění zatčených aktivistů a na čtvrtek svolal vzpomínkové shromáždění za zabité.

O situaci v Íránu si můžete také přečíst:
V ulicích Teheránu zatím klid, schyluje se k dalším protestům opozice
Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo
Íránci nezastavili povolební protesty
Kritici íránských voleb odvolali odpolední protest v Teheránu
Íránská opozice i přes ajatolláhovo varování chystá další protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb
Íránští demonstranti si připomněli památku obětí povolebních nepokojů
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Íránská vláda si předvolala k protestu vedoucího české ambasády
Íránská rada dohlížitelů zřejmě nechá přepočítat výsledky prezidentských voleb

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme