Představitel německé vládní koalice je pro přímé jednání s Talibanem

Pro přímé rozhovory s umírněnými představiteli afghánského hnutí Taliban se vyslovil přední politik německé sociální demokracie Peter Struck. Šéf poslanecké frakce SPD a bývalý ministr obrany už dokonce taková jednání sám vedl. Struck zároveň odmítá volání veřejnosti po stažení německých vojáků z Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: Jiří Hošek

"Nevidím důvod k tomu misi vzdát a prohlásit: "30 německých vojáků zemřelo zbytečně," uvedl Peter Struck v rozhovoru pro týdeník Spiegel. V rámci hledání nové strategie Severoatlantické aliance pro postup v Afghánistánu, se Struck vyslovil pro "nová" diplomatická řešení, včetně přímých rozhovorů s islamisty.

Politik SPD přiznal, že ve městě Kunduz už jednání s umírněnými představiteli hnutí Taliban sám vedl. Zapojení radikálů, jako jsou mulla Muhammad Umar ale Struck vylučuje. Generální inspektor bundeswehru Wolfgang Schneiderhan mezitím žádá pro členy afghánské mise větší pravomoci.

Němečtí vojáci podle něj musejí získat možnost aktivního postupu proti povstalcům. "Nemůžou se pořád jen nechat vést jako na porážku," měl podle týdeníku Focus prohlásit Schneiderhan.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme