Soud v Budapešti rozpustil Maďarskou gardu

Budapešťský odvolací soud rozpustil krajně pravicovou Maďarskou gardu. Potvrdil tak verdikt prvoinstančního soudu. Okolo budovy už ráno policie rozmístila své jednotky a kovové kordóny. Policie tak chtěla zabránit demonstracím. Maďarská garda a krajně pravicové strana Hnutí za lepší Maďarsko, která tento spolek založila, svolala proto demonstraci na podvečer do centra Budapeště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarsko

Maďarsko | Foto: Audiovisual service EU

Prokuratura iniciovala vloni v březnu rozpuštění gardy kvůli protiromským štvavým aktivitám a burcovaní vášní proti jiné rase. Případu se ale hned zpočátku vzdala soudkyně, protože jí bylo vyhrožováno.

Nový soudce vynesl vloni v prosinci verdikt, který měl stranu rozpustit. Proti tomu se krajně pravicové hnutí ale odvolalo. Nyní verdikt potvrdil i odvolací soud. Hnutí za lepší Maďarsko chce požádat o opravný rozsudek Nejvyšší soud. Pokud to nepomůže, chce s případem jít až před Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Polovojenský spolek vyvolává obavy také v zahraničí. Členové Maďarské gardy se hlásí k odkazu uherských králů a otců Maďarska.

Přečtěte si také:
Maďarská krajní pravice bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů
Úspěch extrémistů v Maďarsku
Extremismus živí touha po jednoduchých řešeních
Obce a města mají manuál, jak čelit akcím extremistů
Policisté provedli nejrozsáhlejší akci proti pravicovým radikálům za posledních 10 let
Policisté v Mostě zasáhli proti pochodu extremistů, 14 lidí zadrželi
Úřady zřejmě dostanou více času k zákazu extremistické akce

Gregor Martin Papucsek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme