Evropský parlament by mohl poprvé vést politik z bývalého Východního bloku

Politik z bývalého Východního bloku se bude poprvé ucházet o jednu z nejvyšších funkcí v Evropské unii. Někdejší polský premiér Jerzy Buzek je kandidátem evropských lidovců na post předsedy Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Lidovecká frakce v Evropském parlamentu je největší poslaneckou skupinou. Kontroluje třetinu ze 736 křesel. Je jisté, že post předsedy parlamentu bude alespoň polovinu volebního období patřit jí. 2 a půl roku by tedy mohl Evropskému parlamentu poprvé předsedat politik z nové členské země a dokonce z bývalého postsovětského bloku.

Jerzy Buzek byl jediným polským demokratickým premiérem, který dokončil celý 4 letý mandát své vlády. V Evropském parlamentu působil už v předchozím volebním období. O nominaci na předsedu parlamentu sváděl boj se stranickým kolegou z Itálie Mariem Maurem. Ten nakonec po dohodě s premiérem Berlusconim svou kandidaturu stáhl.

Dodejme, že nového předsedu bude Evropský parlament volit příští týden.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme