Irové si zopakují referendum o Lisabonské smlouvě 2. října

Irské referendum o Lisabonské smlouvě se uskuteční 2. října. Datum oznámil v irském parlamentu premiér Brian Cowen. Irové loni v červnu dokument odmítli. Jejich vláda jim ho ale teď předloží k druhému hlasování. Smlouva má reformovat fungování evropských institucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Dublinu

V ulicích Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Irsko si na svých evropských partnerech vymohlo záruky, které voličům předloží spolu se smlouvou. Garance zdůrazňují, že Lisabon Irům nemůže vzít jejich nízké daně nebo změnit přísné protipotratové zákonodárství.

Podle průzkumů veřejného mínění teď v Irsku vede tábor zastánců smlouvy. Předseda irské vlády Brian Cowen už před časem uvedl, že nové referendum o Lisabonské smlouvě bude pro jeho zemi jedna z největších zkoušek od získání nezávislosti na Británii před 77 lety.

Lisabonská smlouva by měla zavést nová pravidla rozhodování Evropské unie, zčásti nahradit princip rotujícího předsednictví a zeštíhlit Evropskou komisi. V některých oblastech se nebude muset rozhodovat jednomyslně, ale většinově. V některých politikách se do rozhodování budou moci více zapojit národní parlamenty.

Dokument už schválily parlamenty všech ostatních členských států. V Česku, Polsku a Německu ještě Lisabonská smlouva čeká na podpis prezidentů. Pokud dokument vstoupí v platnost, Unie si zvolí tak zvaného prezidenta, který bude předsedat schůzkám evropských lídrů.

K tématu si můžete také přečíst:
Evropa se dohodla na zárukách Irsku kvůli Lisabonské smlouvě
České předsednictví EU dojednává záruky pro Irsko
Unijní ministři projednají balíček záruk pro Irsko
Garance pro Iry kvůli Lisabonské smlouvě - jedno z témat jednání ministrů EU
Klaus: Podpis Lisabonské smlouvy má smysl až po přijetí dokumentu Irskem
Irský ministr zahraničí kritizuje českého prezidenta

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme