V Aquile začal summit G8, hlavním tématem je ekonomika

Další recept na oživení globální ekonomiky hledají šéfové zemí G osmičky v středoitalské Aquile. Konkrétní a jednotný recept ale politici ze sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí a Ruska zatím nenašli. Místo mírného optimismu vládne přesvědčení, že ekonomická situace je nejistá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit G8 v Aquile

summit G8 v Aquile | Foto: AFP

Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová varuje před dalším zadlužováním, Spojené státy, Velká Británie nebo Japonsko připouštějí další stimulační kroky, které by měly vést k oživení po nejhorší recesi od druhé světové války.

Naopak větší shoda panuje ohledně boje proti klimatickým změnám. Prezident Barack Obama, který je na G8 poprvé, přislíbil spolupráci s evropskými zeměmi. Výsledkem by mělo být dodržování takových předpisů, aby do roku 2050 došlo ke zvýšení teploty maximálně o dva stupně Celsia.

Emise skleníkových plynů by se do té doby měly snížit o polovinu. To ovšem bude záviset na rozhodnutí nejrychleji se rozvíjejících zemí jako je Indie a Čína. Čínský prezident Chu ting tchao už dal najevo, že jeho země nehodlá na razantní snižování emisí přistoupit. Definitivní výsledek bude znám ve čtvrtek, kdy k jednacímu stolu usednou právě zástupci Indie, Číny a Brazílie.

Kvůli summitu platí velmi přísná bezpečnostní opatření. Asi stovka aktivistů z ekologického hnutí Greenpeace těsně před jeho začátkem obsadila jeřáby, věže a dopravní pásy ve čtyřech tepelných elektrárnách. K větším incidentům ale zatím nedošlo.

Italský premiér Silvio Berlusconi záměrně pozval své kolegy do zemětřesením poničené Aquily. Procházka pobořeným městem a jednání ve vojenských podmínkách zapůsobila na kanadského premiéra Stephena Harpera, který přislíbil pomoc v hodnotě pěti milionů kanadských dolarů. Německá kancléřka zase přislíbila 3 miliony eur na obnovu jednoho z desítek poničených kostelů. Ani to ale některé místní obyvatele nesmířilo s konáním summitu a poukazují na to, že italská vláda namísto rekonstrukce poničených domů investovala do přípravy schůzky.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme