Země G8 došly k dohodě v otázce boje proti klimatickým změnám

Země G8 se vůbec poprvé shodly na klimatickém plánu. Do roku 2050 mají rozvinuté státy razantně snížit emise skleníkových plynů až o 80 procent, ostatní státy o 50 procent. Do roku 2050 tak chtějí udržet růst průměrné teploty pod dvěma stupni Celsia. Britský premiér Gordon Brown mluví o historické dohodě, ekologové jsou zdrženliví. Zda plán podpoří i největší rozvojové země, se ukáže dnes, kdy se je zástupci G8 budou snažit přesvědčit, aby i ony začaly emise skleníkových plynů snižovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit G8 v Aquile

summit G8 v Aquile | Foto: AFP

Prezidenti a premiéři zemí G8 budou dnes v Aquile hledat společnou řeč se zástupci Indie, Číny, Brazílie, JAR a Mexika. Právě tyto země by do budoucna měly hrát větší roli při prosazování globálních cílů.K prosazení ambiciózních klimatických cílů potřebuje G8 pomoc právě těchto zemí. Ty dávají najevo, že při současném průmyslovém rozvoji je radikální snížení emisí oxidu uhličitého pro ně nedosažitelné. Čína, Indie i Brazílie dosud podobné cíle odmítaly. Namísto dlouhodobých plánů požadují finanční dotace a poskytnutí moderních technologií. Očekávají se ještě tvrdá jednání. Bez účasti nejlidnatějších zemí světa skončí ale podle ekologů realizace plánů G8 ve slepé uličce. Nadšení z dohody zchladilo svým prohlášením i Rusko, když oznámilo, že není schopno tak razantním způsobem své emise snížit.

Dohoda zemí G8 je prvním krokem na cestě k prosazení ambiciózního plánu na prosincové klimatické konferenci v Kodani, kde má být podepsána smlouva, jež nahradí Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů.

Jednat se dnes bude ale i o protekcionismu na světových trzích. Zástupcům rozvojových zemí se nelíbí masivní státní pomoc, kterou evropské země i Spojené státy poskytují na zmírnění následků současné ekonomické krize, ani jejich proexportní politika. Dumpingovými cenami tak podle nich rozvinuté státy likvidují konkurenci v rozvojových státech a především v zemích třetího světa. K jednacímu stolu dnes zasednou i zástupci Světové banky a Potravinového fondu.

Írán dostal ultimátum do konce srpna

Zástupci zemí skupiny G8 včera jednali také o Íránu. Dali mu čas do konce srpna, aby upustil od svého jaderného programu. Do té doby nebudou země, které jednají na summitu v Aguile tlačit na zpřísnění sankcí, řekl francouzský prezident Sarkozy. Summit G8 nemá právo žádné sankce přijímat, ale většina zemí je pro přísnější postup vůči Íránu, pokud nepokročí v dialogu ohledně svého jaderného programu. "Mahmud Ahmadínežád má do zářijové schůzky G8 čas. Jsme odhodláni najít diplomatické řešení," prohlásil francouzský prezident Sarkozy s tím, že by se mohlo uvažovat i o tvrdším postupu,než je jen diplomatické vyjednávání. Pod vlivem Ruska, které se staví proti vměšování do íránských vnitřních záležitostí, se hlavy států G8 nakonec vyhnuly tvrdší kritice íránského režimu a pouze odsoudily postoj íránských úřadů po nedávných prezidentských volbách.

Skupina G8 zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Německo, Velkou Británii, Itálii, Francii a Rusko. V Aquile jsou i členové takzvané skupiny G5, k níž patří největší rozvojové země Brazílie, Indie, Čína, Mexiko a Jihoafrická republika. Do Itálie přijeli také zástupci Egypta a Evropské unie.

Související článek:

V Aquile začal summit G8, hlavním tématem je ekonomika

Klára Stejskalová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme