V Budapešti bude opět demonstrovat krajní pravice

Budapešť se opět připravuje na sobotní velkou demonstrace krajní pravice - tentokrát však povolená, na rozdíl od zakázané demonstrace, která se konala přesně před týdnem a policie ji rozehnala násilím.Už dopoledne se konala však také protifašistická demonstrace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neonacisté

Neonacisté | Foto: Štěpánka Budková

Už večer měli předpremiéru přívrženci strany Hnutí za lepší Maďarsko, když v několika velkých městech - v Segedíně, Debrecíně, Miškolci i jinde - demonstrovali na protest proti tomu, že soud před deseti dny právoplatně rozpustil extrémistické oddíly Maďarské gardy.

Na sobotní večerní shromáždění v centru Budapešti přijedou pravicoví extremisté z celého Maďarska, a protestovat budou především proti policejním zákrokům proti nepovolené demonstraci před týdnem. Policejní jednotky použily proti příslušníkům a sympatizantům Maďarské gardy slzný plyn a obušky, více než 200 lidí zatkli. Celý minulý týden se pak vedly ostré diskuse o tom, jestli byl zásah policie oprávněný a přiměřený. Premiér Gordon Bajnai včera několik policistů, kteří se tohoto zásahu zúčastnili, vyznamenal.

Krátce před polednem se v Budapešti konala také protifašistická demonstrace.U sovětského památníku v centru města, na náměstí Svobody, se sešlo asi tři sta lidí, aby protestovali proti šířícímu se rasismu, netoleranci a neofašismu. Tuto akci chteli narušit čtyři skinheadi, ale policie je rychle zpacifikovala. Na jiném náměstí už trvá téměř hodinu shromáždení radikálního mládežníckého hnutí 64 žup, jehož účastníci mají přejít také na náměstí Svobody, kde později odpoledne začne velká demonstrace ultrapravicové strany Hnutí za lepší Maďarsko - na protest proti tomu, že policie před týdnem nepovolené shromáždění radikálů rozehnala násilím a že soud rozpustil takzvanou Maďarskou gardu.

Gregor Martin Papucsek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme