Česko usiluje o post místopředsedy Evropského parlamentu, předseda bude asi z Polska

Do vedení Evropského parlamentu by se mohl dostat český poslanec. Ve Štrasburku parlament volí na svém prvním zasedání po červnových volbách předsedu a jeho zástupce. O jedno z míst se uchází také poslance za sociální demokracii Libor Rouček. Předsedou se stane zřejmě poprvé politik z východní Evropy. Největší šanci má polský expremiér Jerzy Buzek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Rouček

Libor Rouček | Foto: ČSSD

V čele Evropského parlamentu dnes s velkou pravděpodobností stane první politik z východu Evropy. Kandidátem s podporou většiny poslanců je bývalý polský premiér Jerzy Buzek. Na jednoho ze 14 místopředsedů navrhla socialistická frakce europarlamentu českého poslance Libora Roučka (ČSSD).

Někdejšího předsedu polské vlády, který v Evropském parlamentu zasedá už druhé volební období, navrhli na post předsedy evropští lidovci. Nejsilnější frakce podepsala technickou dohodu s druhým největším politickým uskupením - evropskými socialisty. Podle ní obsadí levice křeslo předsedy parlamentu v druhé polovině jeho funkčního období. Zvolení Jerzyho Buzka předsedou parlamentu je tak téměř jisté. Soupeře proti němu postavila jen frakce komunistů a levicových zelených. Švédská poslankyně Eva-Britt Svensson je ale prakticky bez šance na vítězství.

Devětašedesátiletý Jerzy Buzek se narodil na území Československa. Ve vesnici Smilovice ve Slezsku. Byl aktivistou odborového hnutí Solidarita a jako jedinému porevolučnímu premiérovi se mu podařilo i s menšinovým kabinetem vládnout celé 4 roky jeho mandátu.

Posty místopředsedů i šéfa parlamentu se podle technické dohody uzavřené mezi dvěma nejsilnějšími politickými frakcemi obsazují na 2 a půl roku. Zvolení Jerzyho Buzka do čela parlamentu je díky dohodě evropských lidovců a socialistů prakticky jisté. Jeho švédská protikandidátka navržená komunisty a levicovými zelenými nemá výraznou podporu ostatních politických uskupení.

Technická dohoda o vzájemné podpoře kandidátů se týká i postů místopředsedů. Jestli bude mít Česko svého zástupce v předsednictvu europarlamentu se ale ukáže až po hlasování.

Přečtěte si také:

Evropský parlament by mohl poprvé vést politik z bývalého Východního bloku
Volby do Evropského parlamentu mají své vítěze
Velkými poraženými v eurovolbách jsou evropští socialisté

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme