Al-Káida hrozí útoky na čínské cíle v Africe

Al-Káida slibuje Číně pomstu za zabité Ujgury. Je to vůbec poprvé, co tato teroristická organizace přímo hrozí Pekingu. Odnož Al-Káidy v Severní Africe se chce zaměřit na čínské průmyslové projekty na černém kontinentu. Peking ale zásah v Sin-ťiangu obhajuje. V samotném Urumči panuje po včerejším incidentu, kdy policisté zastřelili dva Ujgury, křehké příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští policisté odnášejí zraněného muže

Čínští policisté odnášejí zraněného muže | Zdroj: ČTK

Útoky na čínské zájmy pohrozila organizace Al-Káida v islámském Maghrebu. Podle analytiků se dá očekávat, že se další odnože Al-Káidy přidají. V Africe a na Blízkém východě v současné době pracují statisíce Číňanů, nejvíce z toho, padesát tisíc, v Alžírsku. Ohroženi jsou prý i občané zemí, které spolupracují s Pekingem, například Jemenu.

Džihádem, tedy svatou válkou, vyhrožovali Pekingu i demonstranti před čínskou ambasádou v indonéské Djakartě. Muslimy také pobouřila fotografie, na níž se čínský policista v Urumči chystá udeřit ujgurského muže pažbou pušky. V rámci Číny byl tento snímek uveřejněn pouze v Hongkongu.

Přečtěte si také:

V Urumči se opět střílelo, vojáci a policisté jsou v pohotovosti

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme