V Rakousku a na Slovensku se přemnožili komáři, situace se vymkla kontrole

Po nedávných povodních se na Rakušany valí další potíže. Na zaplavených loukách se v posledních dnech rozmnožili miliardy komárů. V Rakousku se mluví o komáří invazi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

komár

komár | Foto: Republika

V Dolních Rakousích, Štýrsku a Burgenlandsku poletuje podle odhadů na sto miliard kusů tohoto hmyzu. A jejich populační křivka jde strmě nahoru. Podle rakouských zoologů je v současnosti situace mimo kontrolu. Největší zatopené oblasti, kde se komáří larvy líhnou, jsou velké jako třicet fotbalových hřišť. Komáři jsou navíc abnormálně agresivní.

S komáry bojují také v Bratislavě. Tamní média přinášejí příběhy o krvelačném hmyzu, který vyhání zákazníky z teras restaurací a nutí učitelky, aby s dětmi neopouštěly mateřské školky. Do ulic města vyjely kropící čety, které začaly s postřikem.

Tradičně nejhorší je situace v povodí Dunaje a Moravy, kde jsou rozsáhlé mokřiny a kde se kvůli ochraně přírody nesmí postřik ani provádět. Chemické látky totiž kromě komárů zabíjejí další hmyz, například včely. Mnohé samosprávy nemají na postřik peníze a tak se lidé musejí chránit konvenčními prostředky. Předpověď počasí je pro komáry i nadále příznivá.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme