Dosavadní starosta Sofie sestaví novou bulharskou vládu

Bulharský prezident Georgi Parvanov pověřil sestavením vlády lídra vítězné strany z parlamentních voleb, Bojka Borisova. Jde o dosavadního starostu bulharské metropole. Stalo se tak 11 dnů po parlamentních volbách, ve kterých Borisovova středová strana získala necelou polovinu všech poslanců ve 140 členném parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojko Borisov

Bojko Borisov | Zdroj: ČTK

Designovaný premiér už oznámil, že chce sestavit menšinovou vládu. Kabinet by vytvořila jeho středová strana GERB (Občané za evropský rozvoj Bulharska) s podporou několika pravicových stran například i Modré koalice bývalého premiéra Ivana Kostova. Podporu menšinové vládě už přislíbila i další pravicová strana Pořádek, zákon, spravedlnost.

Borisovova strana také vydala memorandum s principy spolupráce, na základě kterého by měly strany vládu podpořit. První konzultace s pravicovými stranami už proběhly, zároveň se předpokládá, že se o spolupráci sepíše dohoda.

Nový kabinet by měl podle očekávání vzniknout do konce tohoto měsíce. Po osmileté vládě levicové koalice Bulharské socialistické strany má středová Strana Občané za evropský rozvoj Bulharska většinovou podporu bulharské veřejnosti.

Borisov je v pořadí už padesátým bulharským premiérem od skončení pět set let trvající turecké nadvlády.

Přečtěte si také:
Bulharsko: Ústřední volební komise potvrdila konečné výsledky
Bulharští postkomunisté utrpěli ve volbách těžkou porážku
Bulharské parlamentní volby vyhrála podle odhadů opozice
Bulharsko volí do parlamentu, očekává se výměna vládnoucích stran
Bulharští nacionalisté zablokovali kvůli "volebním turistům" hranice s Tureckem
Bulharští hackeři před volbami zablokovali webovou stránku premiéra

Jaromír Janev, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme