Íránský politik Rafsandžání zpochybnil volby a vyzval k propuštění zatčených

Dramatické vyznění mělo kázání v teheránské mešitě, které vedl bývalý íránský prezident, ajatolláh Rafsandžání. Jeden z nejvlivnějších činitelů režimu připomněl pochyby nad průběhem červnových prezidentských voleb. Ty podle oficiálních výsledků vyhrál dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Rafsandžání také vyzval k propuštění lidí, které bezpečnost zatkla při povolebních nepokojích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci Ahmadínežáda

Stoupenci Ahmadínežáda | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Rafsandžání vedl modlitbu poprvé od voleb a už předem bylo jasné, že jeho řeč bude mít zásadní dopad. Rafsandžání, jehož proslov vysílal rozhlas v přímém přenosu, řekl doslova: "Velká skupina Íránců má o výsledcích voleb pochyby a by bylo třeba s tím něco dělat. Náš hlavní úkol je znovu najít důvěru, kterou lid měl a která byla do určité míry ztracena."

Ajatolláh Rafsandžání dodal: "V nynější situaci není potřeba, abychom měli spoustu lidí ve vězeních. Měli bychom jim umožnit návrat k rodinám."

Kázání Rafsandžáního si přišly poslechnout tisíce kritiků vlády. Dorazil i samotný Mír-Hosejn Músaví, který který byl ve volbách hlavním soupeřem jejich vítěze Mahmúda Ahmadínežáda. Stále prohlašuje, že volby vyhrál on. Konzervativní tábor už dlouho tvrdí, že za Músavího kandidaturou byl ve skutečnosti právě ajatolláh Rafsandžání, který má nevyřízené účty se současným prezidentem Ahmadínežádem.

Músáví, který proti výsledkům voleb neúspěšně protestoval, se objevil na veřejnosti poprvé po několika týdnech. Podle svědků citovaných agenturou AP policie použila proti Músávího stoupencům při jejich příchodu slzný plyn.

Organizace zabývající se lidskými právy odhadují, že od voleb je za mřížemi až pět set lidí. Zatímco Rafsandžání vyzýval k jejich propuštění, před univerzitou se opět zatýkalo. Músavího stoupenci se tam tvrdě střetli s policií a podle svědků jich bezpečnost nejméně patnáct zadržela.

Podle oficiálních výsledků volby z 12. června vyhrál Ahmadínežád se zhruba dvěma třetinami hlasů, Músáví dostal asi třetinu, další kandidáti jen zlomky. Při protestech stoupenců především Músávího, které vláda tvrdě potlačila, přišlo o život asi dvacet lidí.

Přečtěte si také:
Stovky Íránců ani po měsíci nemají stopy po svých pohřešovaných
Írán zvažuje omezení diplomatických styků s Británií
Írán: Chámeneí prodloužil lhůtu na podávání stížností proti výsledkům voleb
Volby v Íránu anulovány nebudou
V ulicích Teheránu zatím klid, schyluje se k dalším protestům opozice
Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo
Íránci nezastavili povolební protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb

Břetislav Tureček, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme