Izraelská krajní pravice kritizuje americký zásah proti praní špinavých peněz

Američtí Židé by se měli urychleně přestěhovat do Izraele, protože ve Spojených státech čelí antisemitismu. Prohlásil to izraelský krajně pravicový poslanec Michael Ben-Ari. Reagoval tak na zásah americké FBI proti desítkám lidí, kteří čelí podezření z praní špinavých peněz. Mezi zatčenými je i několik amerických rabínů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židé

židé | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

"Pokud si někdo myslel, že Obamova vláda přestala být antisemitská, tak je na omylu," prohlásil Ben-Ari, podle kterého má vyšetřování FBI za cíl poškodit a očernit Židy.

FBI v noci na pátek zatkla ve státech New Jersey a New York čtyři desítky politiků, úředníků a židovských duchovních kvůli korupci, praní špinavých peněz a nelegálnímu prodeji lidských orgánů.

Akci spustily tři stovky agentů FBI na základě shromážděných důkazů nastrčeného informátora, který se do skupiny politiků a rabínů infiltroval a zhruba tři roky v jejím rámci působil. Podle FBI během tohoto období pomohla zmíněná skupina informátorovi legalizovat až tři milióny dolarů, přičemž organizace celkově "vyprala" až desítky miliónů. Většina ze zadržených politiků je obviněná právě z korupce a praní špinavých peněz.

Klienti, kteří potřebovali legalizovat příjmy, údajně vydávali šeky pro židovské charitativní organizace a dostávali zpátky hotovost bez 5 až 10 procentního poplatku. Minimálně jeden rabín je obviněný z pomoci při nelegálním prodeji lidských orgánů. Podle zdrojů agentury AFP by se mělo jednat o newyorského rabína Levy Izhaka Rosenbauma.

Chudí dárci v Izraeli údajně prodávali ledvinu za 10 tisíc dolarů, Rosenbaum si přitom ve Spojených státech účtoval až 160 tisíc dolarů.

Přečtěte si také:
Agenti FBI zatkli desítky lidí během zátahu v New Yorku a New Jersey
FBI zatkla guvernéra státu Illinois pro podezření z korupce
Americká FBI zatkla přes 400 lidí kvůli podvodům s hypotékami
FBI odtajnila nové dokumenty o strůjci aféry Watergate

Vít Pohanka, Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme