Američané a Izrael se prý přibližují kompromisu ohledně židovských osad

Spojené státy a Izrael se blíží kompromisnímu ujednání, jak řešit otázku židovských osad na okupovaných územích. Informuje o tom deník Ha'arec. V Izraeli je právě zvláštní americký emisar George Mitchell, ministr obrany Robert Gates a chystá se tam zítra i americký bezpečnostní poradce James Jones. Ti všichni se mají na Blízkém východě zabývat různými aspekty mírového procesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovské osadníky hlídá armáda

židovské osadníky hlídá armáda | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podle čerstvé informace izraelské okupační správy překročil počet židovských osadníků jenom na Západním břehu Jordánu 300 tisíc. Americká vláda zatím trvala na úplném zmrazení výstavby, Izrael tvrdil, že se nevzdá takzvaného "přirozeného růstu osad".

V zákulisí se prý teď Washington chystá kývnout na dostavění některých velkých sídlišť, dohromady asi dvou a půl tisíce bytů. Ustoupit se prý ale chystá také Izrael.

Američané chtějí izraelsko-palestinský konflikt provázat se širšími tématy, jako je regionální mír a íránský jaderný program. Tlakem na Izrael se snaží Washington obnovit svou důvěryhodnost v muslimských zemích.

Zvláštní americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell do Izraele přijel po zastávce v Sýrii. Izraelské politiky se snažil přesvědčit o tom, že Spojené státy zůstávají přítelem a strategickým partnerem židovského státu.

"Naše rozhovory se týkají mnoha otázek. Všechny je ale spojuje úsilí o dosažení společného cíle. Tím je touha po všeobecném míru na Blízkém východě. Jeho součástí musí být usmíření Izraele s Palestinci, Sýrií i Libanonem a navázání normálních vztahů mezi Izraelem a všemi státy regionu. Taková je vize i cíl prezidenta Obamy," řekl Mitchell po setkání s izraelským ministrem obrany.

Amerického vyslance dnes čekají rozhovory s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. V Izraeli zároveň bude jednat ministr obrany USA Robert Gates.

K tématu si můžete také přečíst:
USA varují Izrael před zastavěním další části okupovaných území
Izrael údajně chystá hromadné vyklizení několika židovských osad
Izraeli se nelíbí Obamova kritika židovské výstavby ve východním Jeruzalémě
USA protestují proti židovské výstavbě ve východním Jeruzalémě
Izraelská vláda bude projednávat stažení židovských osadníků z okupovaných územ
Izrael postaví navzdory svým závazkům další stovku bytů pro židovské osadníky

Marika Táborská, Jan Prokeš, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme