Solidaritu s Českem v otázce kanadských víz vyslovily téměř všechny státy EU

Česko má ve svém sporu s Kanadou ohledně víz podporu Evropské unie. Takový je podle českých zástupců výsledek pondělního jednání ministrů zahraničí evropské sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Šéf české diplomacie Jan Kohout svým kolegům představil český názor na spor s Kanadou. Zdůraznil, že Praha požaduje především co nejrychlejší zrušení vízové povinnosti. To, zda Unie zavede víza vůči Kanadě, podle něj není rozhodující: "Nechceme situaci řešit konfliktem a nechceme z této otázky udělat krizi ve vzájemných vztazích."

Kohout zdůraznil, že Česku jde o co nejrychlejší zrušení vízové povinnosti ze strany Kanady. Nechtěl proto spekulovat o tom, jestli ostatní země Unie zavedou jako výraz solidarity s Českem víza pro kanadské občany.

Franco Frattini: Žádosti českých občanů o azyl nejsou oprávněné

Evropská unie stojí v česko-kanadském sporu ohledně víz na straně Prahy. Na dotaz Českého rozhlasu to uvedl italský ministr zahraničí Franco Frattini. Podle něj je vyloučené, že by žádosti českých občanů o azyl v Kanadě byly oprávněné.

"Myšlenka že by mohl existovat politický uprchlík z Česka, Francie nebo Německa je něčím, co by zpochybňovalo samou podstatu Unie. Určitě se objevily případy diskriminace Romů, které je potřeba vyšetřit, ale právo na azyl, to je něco úplně jiného. Všichni ministři souhlasili s mým vystoupením, že to bychom pak Česko nemohli považovat za bezpečnou zemi, a to jako Evropan nemůžu akceptovat."

Podle Frattiniho teď bude Evropská komise a švédské předsednictví Unie působit na Kanadu, aby vízovou povinnost pro Čechy zrušila. Podporu ocenila pro Český rozhlas i náměstkyně slovenského ministra zahraničí Olga Algayerová: "Samozřejmě krajiny V4 vyslovily svou solidaritu - a nejen ve slovní rovině solidaritu - a nejen ve slovní rovině."

Česká velvyslankyně při Unii Milena Vicenová Českému rozhlasu potvrdila, že podpora EU v této otázce projevená Česku je výrazná. Státy EU si totiž uvědomily, že obdobná situace by mohla potkat i je. Připomněla, že Evropská komise má teď tři měsíce ny vypracování zprávy, která by měla současně obsahovat i stanovisko komise. Vicenová přitom za důležité považuje, aby Evropská unie postupovala jednotně. Na toto téma diskutovala ministryně i v pondělním Radiofóru.

Vízovou povinnost pro obyvatele České republiky obnovila Kanada 14. července, protože vzrostl počet českých žadatelů o azyl.

Přečtěte si také:
Evropská komise podporuje Česko ve sporu o kanadská víza
Češi musí v žádosti o kanadská víza uvádět víc údajů
Kanada znovu zavedla víza pro Českou republiku
Kanadské vízové oddělení v Praze nebude

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme