Irácká policie zasáhla proti íránské exilové opozici

Irácká policie se pokusila obsadit tábor Ašraf, který je domovem několika tisíc příslušníků íránské exilové opozice. Bagdádská vláda popřela použití násilí, íránští aktivisté ale hlásí čtyři mrtvé a desítky zraněných. V Ašrafu je soustředěno asi tři a půl tisíce členů Lidových modžáhedů, tedy íránské organizace, která bojuje proti teheránskému režimu. Jak Írán, tak i Spojené státy je považují za teroristy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zranění lidoví modžáhedové v Iráku

zranění lidoví modžáhedové v Iráku | Zdroj: ČTK

Právě proto je osud tábora Ašraf velmi citlivou záležitostí. Modžáhedové přišli do Iráku v 80. letech a dali se plně do služeb Saddámu Husajnovi, který tehdy vedl válku proti Íránu.

Po pádu Saddámova režimu musela americká okupační správa řešit delikátní problém - jak naložit s ozbrojenci, kteří bojují proti nepřátelskému Íránu, ale zároveň je samotný Washington kvůli jejich minulosti považuje za teroristickou skupinu.

Modžáhedové tedy museli odevzdat zbraně a nechat se internovat v Ašrafu severně od Bagdádu. Současná irácká vláda se jich ale chce zbavit a íránští rebelové se obávají, že skončí v rukou íránské justice.

Přečtěte si také:
EU vyškrtla íránské Lidové modžáhedy ze seznamu teroristických skupin

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme