Pietní shromáždění v Íránu se pokusila rozehnat policie

V Teheránu se sešlo několik tisíc lidí, kteří si přišli připomenout oběti nedávných protestů po kontroverzních prezidentských volbách. Íránská policie se pokusila shromáždění rozehnat, několik lidí zatkla.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránské ženy

Íránské ženy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Pietní akce se zúčastnil i neúspěšný prezidentský kandidát Mír Hosejn Musáví, kterého podle Agentury Reuters policisté přinutili místo opustit. Někteří ze shromážděných, kteří provolávali heslo "Alláh je velký", měli na policii zaútočit kameny.

To, že lidé na demonstraci přišli a nezalekli se ani represí, je podle komentátora Radiožurnálu Milana Slezáka důležité. "Někteří z demonstrantů, ale ne všichni, si sice i nadále přejí islámský stát, třebaže islámský stát s lidskou tváří. Už jen ten výkřik "Alláh je velký" používají sebevražední atentátníci," říká Slezák.

Druhá část demonstrantů by však podle něj ráda přiblížila Írán západní kultuře. "Dobře vycházet s tímto státem, by bylo dobré i pro nás. Mohli bychom tak od Íránu, který je surovinově velice bohatý, například kupovat plyn a nebýt už tolik závislí na Rusku," připomíná Slezák.

Politická situace v Íránu se navíc podle něj začíná trochu měnit. Kritické hlasy proti stávajícímu stavu se začínají ozývat i z řad vysoce postavených duchovních. "Z devíti nejvýše postavených íránských ajatolláhů pouze sedm fandí současnému prezidentovi," uvádí Slezák. Duchovní jsou popuzeni tvrdými represemi vůči demonstrantům.

Přečtěte si také:
Íránská opozice požaduje podporu od nejvyšších náboženských autorit
Lidé v Praze a ve světě protestovali proti věznění íránských demonstrantů
Ahmadínežád musel pod tlakem duchovního vůdce země odvolat svého zástupce
Teherán obvinil Izraelce z úmyslu zavraždit íránského prezidenta Ahmadínežáda
Íránský politik Rafsandžání zpochybnil volby a vyzval k propuštění zatčených
Stovky Íránců ani po měsíci nemají stopy po svých pohřešovaných

Milan Slezák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme