Výbuch na Mallorce zabil dva lidi

Mezinárodní letiště v hlavním městě Palma de Mallorca je po pumovém atentátu opět v provozu. K výbuchu ve čtvrtek v poledne ve městě Palma Nova nedaleko kasáren civilní stráže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pumový atentát na španělském ostrově Mallorca

Pumový atentát na španělském ostrově Mallorca | Foto: AFP

Při explozi zahynuli dva četníci, kteří seděli v autě. Vyšetřovatelé zatím nevědí jestli byla bomba připevněna na podvozku auta nebo mimo něj. K explozi přitom došlo jen 500 metrů od pláže navštěvované turisty z celého světa.

Z výbuchu úřady podezřívají baskickou separatistickou organizaci ETA . Zatím není jasné, zda byli útočníci dopadeni.

Španělsko kvůli atentátu uzavřelo na několik hodin vzdušný a námořní prostor kolem celého středomořského ostrova. Nemohly odtud odlétat letadla ani odplouvat lodě.

Místo, kde k explozi došlo, se navíc nachází pouze několik kilometrů od paláce Marivent. Tam pravidelně tráví letní dovolenou španělská královská rodina, která přijela do Palmy před dvěma dny.

Policie připisuje organizaci ETA i středeční atentát na kasárna Civilní gardy v Burgosu na severu Španělska. Při útoku naštěstí nepřišel nikdo o život, 54 lidí z něj vyvázlo s lehkým zraněním.

Na tento pátek připadá půl století od založení ETA. Za samostatné Baskicko bojuje organizace od roku 1968. Za tu dobu má na svědomí osm set lidských životů.

Infrastruktura teroristické skupiny ovšem v poslední době velmi utrpěla, a to i díky spolupráci francouzských a španělských bezpečnostních složek. Podle statistik navíc Baskové už skupinu nepodporují. Baskicko je dnes autonomním regionem a baskičtina jedním z oficiálních jazyků.

Pumovému atentátu na Mallorce jsme se věnovali i v dnešním Radiofóru. O aktuální situaci na ostrově, kde tráví dovolenou stovky českých turistů, hovořila Veronika Sedláčková s českým konzulem v Madridu Tomášem Loníčkem. O organizaci ETA si povídala se zahraničně-politickým komentátorem Radiožurnálu Milanem Slezákem. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
V severním Španělsku vybuchla bomba. Policie viní organizaci ETA
Dalšího z vůdců ETA zatkla francouzská policie
Dva vraždící teroristé z ETA skončili ve francouzském vězení
Baskická ozbrojená skupina ETA oznámila konec příměří

Ľubica Zlochová, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme