Separatisté z ETA slaví 50 let, Španělsko se bojí dalších atentátů

Španělská policie výrazně zpřísnila bezpečnostní opatření na španělském ostrově Mallorca. Včera tam při pumovém útoku zemřeli dva policisté. Aby útočníci neuprchli, policie uzavřela letiště v Palma de Mallorca, třetí největší ve Španělsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pumový atentát na španělském ostrově Mallorca

Pumový atentát na španělském ostrově Mallorca | Foto: AFP

Mnoho letů tak mělo zpoždění. Na ostrově je také asi 1500 Čechů. Podle aktuálních zpráv nebyl nikdo z nich při útoku zraněn.

Ve Španělsku jde už o druhý pumový útok za poslední dva dny. Ve středu vybuchla bomba u kasáren Civilní gardy v Burgosu na severu Španělska. Při útoku naštěstí nepřišel nikdo o život, 54 lidí vyvázlo s lehkým zraněním.

Předpokládá se, že za oběma útoky stojí baskická separatistická organizace ETA. Právě na dnešek připadá 50 let od jejího založení a španělské úřady se bojí dalších útoků.

Za uplynulé půlstoletí zabili baskičtí separatisté 828 lidí. I přes snahu bezpečnostních sil se ve Španělsku problém se separatisty nedaří vyřešit. A to i přes to, že podle statistik už Baskové skupinu nepodporují. Baskicko je dnes autonomním regionem a baskičtina jedním z oficiálních jazyků.

Přečtěte si také:
Výbuch na Mallorce zabil dva lidi
V severním Španělsku vybuchla bomba. Policie viní organizaci ETA
Dalšího z vůdců ETA zatkla francouzská policie
Dva vraždící teroristé z ETA skončili ve francouzském vězení
Baskická ozbrojená skupina ETA oznámila konec příměří

Igor Maňour, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme