Čínský soud přepisuje historii, poprvé projedná žalobu ekologů proti vládě

Čínský soud bude poprvé v historii řešit žalobu ekologů na vládu. Celočínská nevládní organizace na ochranu životního prostředí se soudně domáhá zrušení rozhodnutí o výstavbě továrny ohrožující krajinu na jihozápadě země. Ekologové se v Číně dosud spravedlnosti dovolávali marně a někteří jsou i vězněni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavby na břehu Západního jezera

Stavby na břehu Západního jezera | Foto: Robert Mikoláš

Čínská ekologická federace zastupující občany žaluje dva odbory radnice města Čching-čen v provincii Kuej-čou. Úředníci totiž souhlasili s prodejem pozemků závodu na výrobu nápojů a zmrzliny.

Podle ekologů ale továrna ohrožuje blízké jezero i okolní krajinu. Požadují proto, aby město pozemky získalo zpět a uvedlo je do původního stavu.

Soudní líčení má začít v září. Podle ochránců životního prostředí je tento případ varováním pro vládní úředníky na všech úrovních, kteří by tak při svých budoucích rozhodováních měli hledět i na ekologii. Ekologická federace navíc připravuje žaloby i v dalších provinciích.

Čína při realizaci obřích projektů, včetně přehrad, továren a mostů prakticky nebere ohledy na námitky ekologů. Jedinou výjimkou bylo budování největšího vodního díla na světě, přehrady Tři soutěsky, o které nakonec musel hlasovat všečínský parlament.

Přečtěte si o životním prostředí v Číně:
Tisíce čínských přehrad jsou v havarijním stavu
Čína poprvé ustupuje ochráncům přírody
Peking trápí nejhorší smog od olympiády
Čínu sužuje nedostatek vláhy
Čína buduje síť kanálů za 3 miliardy dolarů
V Číně se rodí velký počet zdravotně postižených dětí
Čína přiznala překročení mezinárodních limitů pro znečištění vzduchu

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme