Írán začal soudit účastníky červnových protivládních demonstrací a násilností

Islámský revoluční soud v Teheránu zahájil první proces s údajnými organizátory nedávných protivládních protestů. Především jde o přední politiky z takzvaného reformátorského tábora. V ulicích íránské metropole a dalších velkých měst se do protestů v červnu zapojily statisíce Íránců nespokojených s výsledkem voleb. Podle oficiální verze je totiž vyhrál dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránské ženy

Íránské ženy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Účastníci demonstrací většinou pokojně protestovali, někteří ale také útočili na pořádkové jednotky a zapalovali a ničili veřejný i soukromý majetek. Právě na tom staví obžaloba. Kromě toho je ve hře obvinění, že organizátoři protestů jednali v součinnosti s cizími vládami, hlavně britskou a americkou.

Část politiků ale postup justice kritizuje. I nejvyšší vůdce země ájatolláh Chámeneí, který jinak stojí na straně prezidenta Ahmadínežáda, nařídil uzavřít jednu věznici pro zatčené. Týrání vězňů a nezákonnosti ze strany bezpečnosti zaměstnávají veřejnost i politickou sféru. Teorii o zahraničním spiknutí proto mnozí kritici vlády označují za snahu odvrátit pozornost od podstaty krize.

Přečtěte si také:

Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí
Íránské protesty proti vítězství Ahmadínežáda se neobešly bez násilí
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Češi budou protestovat proti násilí v Íránu

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme