Maďarsko si bude stěžovat na slovenský jazykový zákon u OSN

Maďarsko se obrátí na Radu OSN pro lidská práva a další mezinárodní instituce se stížností na slovenský jazykový zákon. Oznámil to maďarský ministr zahraničních věcí Péter Balász po jednání s maďarským prezidentem a šéfem zahraničního výboru parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

V prohlášení maďarského prezidenta László Sólyoma se toto rozhodnutí zdůvodňuje tím, že "přeměna vícenárodnostního státu na homogenní národní stát a násilná jazyková asimilace je neslučitelná s hodnotovým systémem Evropské unie a je v rozporu s mezinárodním právem, které chrání menšiny."

Maďarská strana se po parlamentní linii, ale i na diplomatickém poli obrátí na všechny možná medzinárodní fóra , protože je přesvědčená, že novela slovenského jazykového zákona je zaměřená proti maďarské menšině žijící na Slovensku. Perspektivním záměrem Budapešti je změna zákona. Pokud to nepůjde dříve, tak nejpozději poté, co se v Bratislavě dostanou k moci jiné politické sily, než které vládnou dnes.

Ze setkání prezidenta, ministra a předsedy parlamentního výboru vyplynulo, že celá politická reprezentace souhlasí s tím, aby se odložila schůzka Slovenska a Maďarska na úrovni prezidentů a premiérů, protože by to mohlo vyznít jako legitimizování nepřátelsky zaměřeného, či jak ho nazval ministr Péter Balázs - jedovatého slovenského jazykového zákona.

V červnu přijatý zákon umožňuje od září trestat prohřešky proti slovenštině pokutou až 5000 eur (až 130 tisíc korun). Sankce hrozí například za užívání jazyka menšiny, tedy třeba maďarštiny, v úředním styku ve městech a vesnicích, kde minorita tvoří méně než 20 procent obyvatel. Budapešť tuto novelu považuje za znevýhodnění maďarské menšiny na Slovensku.

Podle slovenské strany je však zákon v souladu s mezinárodními standardy a neomezuje minoritní jazyky.

Přečtěte si také:

Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu
Nový zákon na Slovensku - 28.7.

Gregor Martin Papucsek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme