Bill Clinton chce v Severní Koreji dosáhnout propuštění vězněných novinářek

Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton přiletěl na překvapivou návštěvu Severní Koreje. Cílem jeho mise je osvobození dvou amerických reportérek stanice Current TV, které byly v Pchjongjangu odsouzeny k 12 letům nucených prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bill Clinton v Pchjongjangu

Bill Clinton v Pchjongjangu | Zdroj: ČTK

Dlouho připravovaná a utajovaná mise se stala skutečností. Na letišti v Pchjongjangu exprezidenta Spojených států vítali vysocí představitelé režimu Kim Čong-ila. Dívka s červeným šátkem Clintonovi předala velkou kytici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý americký prezident Bill Clinton nečekaně přiletěl do Severní Koreje. Na telefonní lince je profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igor Lukeš.

Přítomen byl místopředseda severokorejského parlamentu Jang Hjun-sup a náměstek ministra zahraničí a hlavní jaderný vyjednavač KLDR Kim Kje-kwan.

Původně se spekulovalo, že do Severní Koreje odjede spoluzakladatel stanice Current TV a někdejší viceprezident Al Gore. Novinářky Laura Ling a Euna Lee byly 17. března zadrženy na hranici mezi Čínou a komunistickou Koreou.

Začátkem června pak byly za ilegální překročení hranice odsouzeny k 12 letům nucených prací. Washington jejich vinu od počátku odmítal a požadoval jejich propuštění z humanitárních důvodů.

Vztahy mezi Spojenými státy a režimem Kim Čong-ila se letos prudce zhoršily poté, co Severní Korea uskutečnila několik raketových zkoušek a provedla i svůj v pořadí druhý jaderný test. Bílý dům v reakci na to prosadil v Radě bezpečnosti nové sankce vůči Severní Koreji, umožňující mimo jiné zmrazení zahraničních kont režimu King Čong-ila a kontrolu severokorejských plavidel.

Bill Clinton je v pořadí druhým americkým exprezidentem, který v Severní Koreji jedná. V polovině 90. let minulého století se s tehdejším vůdcem Kim Ir-senem sešel James Carter.Dosud nejvyšším představitelem Spojených států, který kdy do Pchjongjangu zamířil na oficiální návštěvu, byla v roce 2000 ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Podle Igora Lukeše, profesora historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě, by zatčení amerických občanek by normálně řešilo americké ministerstvo zahraničních věcí. "Ale Severní Korea není normálním státem. Proto je zatčení obou žen potřeba řešit tímto způsobem. Návštěva Billa Clintona, jako soukromé osoby, je pro Američany rozhodně přijatelnější, než kdyby do Severní Koreje odcestovala oficiálně jeho manželka, ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová," vysvětlil v rozhovoru pro Rádio Česko Lukeš.

Podle Lukeše si Spojené státy od Clintonovy mise slibují nejen propuštění obou zatčených Američanek, ale zároveň má být i jakousi olivovou větví, která má naznačit severokorejskému režimu, že USA jsou ochotny s ním vyjednávat.

Přečtěte si také:
Ke 12 letům nucených prací odsoudila KLDR dvě americké novinářky

Robert Mikoláš, Marika Táborská, Alena Adámková, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme