Evropská unie vyzvala Gruzii a Jižní Osetii ke klidu

Evropská unie vyzvala Gruzii i Jižní Osetii k zachování klidu. Švédské předsednictví varovalo Tbilisi i Cchinvali, aby se vyvarovaly všech kroků, které by mohly destabilizovat situaci v regionu. S blížícím se prvním výročím vojenského konfliktu Ruska s Gruzií v oblasti narůstá napětí. Obě strany se navzájem obviňují z provokací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gruzie - území

Gruzie - území | Foto: ČRo

S nejnovějším obviněním přišla Jižní Osetie - tamní představitelé tvrdí, že jedna z vesnic na osetinském území se v noci na dnešek stala terčem minometných střel vypálených z gruzínské strany.

Několik podobných obvinění, které Gruzie odmítla, přišlo už minulý týden. Tbilisi pro změnu včera nařklo ruskou armádu, že se snaží proniknout za hranice Jižní Osetie na gruzínské území.

Evropská unie ústy švédského předsednictví vyzvala jak Gruzii, tak Jižní Osetii ke chladnokrevnosti. Stockholm zároveň žádá, aby evropským pozorovatelům byl umožněn neomezený přístup na obě strany administrativní hranice Jižní Oseti. Nyní se mohou pohybovat pouze po její gruzínské části.

Čtěte také:
Evropští pozorovatelé zůstanou v Gruzii o rok déle
Jižní Osetie propustila dva zadržované pozorovatele OBSE
Gruzie údajně odhalila vojenský převrat sponzorovaný Ruskem
Rusko bude střežit hranice dvou gruzínských separatistických regionů
Kouchner: Rusko se stáhlo z Gruzie, dohodu o příměří ale dodrželo jen částečně
Ruský prezident slíbil stažení vojsk z Gruzie
Gruzie přeruší diplomatické vztahy s Ruskem
Kreml uznal nezávislost Jižní Osetie a Abcházie
Jižní Osetie se vyslovila pro nezávislost

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme