V Německu se přišlo na masivní podvody se šrotovným

Až 50.000 oficiálně sešrotovaných aut se z Německa prodalo dál do zahraničí. Velká část vozů se dostala do východní Evropy a není vyloučené, že i do Česka. S odvoláním na Svaz německých kriminalistů to napsal deník Bild. Němečtí daňoví poplatníci tímto způsobem přicházejí o desítky miliónů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrakoviště

Vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podvody s vyplácením šrotovného jsou podle redaktorů Bildu mnohem rozsáhlejší, než se původně předpokládalo.

Podle místopředsedy Svazu německých kriminalistů Wilfrieda Albishausena stojí za podvody doslova "recyklovací mafie". Ta má prý na svědomí, že plných pět až deset procent oficiálně sešrotovaných aut skončilo ve východní Evropě a v Africe.

Ve východní Evropě jdou prý nejvíc na odbyt přední části vozů, včetně motorů, které se potom dál využívají v jiných autech. Podvodníci podle všeho vozy deklarují coby šrot nebo částečný šrot.

Jak Radiožurnálu potvrdil odborník na ojetá vozidla Martin Pajer z Cebia, služby v oblasti prověřování původu vozidel, dostat na náš trh taková vozidla není podle žádný problém.

"V České republice v podstatě není v tuto chvíli žádný nástroj, který by umožnil to sledovat a nějakým způsobem zabránit takové činnosti. Každý, kdo si kupuje vozidlo, je samozřejmě vystaven riziku, že může pocházet z dílů a nebo může být celé přestavěno z takových vozidel," upozornil Pajer.

Pokud by odhady o počtu ilegálně vyvezených aut souhlasily, přišli němečtí daňoví poplatníci zatím o 125 milionů eur. O vyplacení šrotovného dosud v Německu požádalo 1,7 milionu lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je i podle vás možné, že by zdejší autobazary nabízely vozidla určená k sešrotování v Německu? Odpovídá Jaroslav Wertheim, předseda tuzemské Asociace autobazarů

O šrotovném si přečtěte si také:
Prezident Klaus vetoval protikrizový balíček ČSSD včetně šrotovného
Šrotovné prošlo Senátem
Poslanci odhlasovali šrotovné a další protikrizové návrhy
Němečtí kriminalisté odhalili stovky podvodů v souvislosti se šrotovným
Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné
O nákup nových aut s pomocí šrotovného je v Německu mimořádný zájem

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme