Omilostněné americké novinářky jsou zpět ve Spojených státech

Bill Clinton a americké novinářky zadržované v Severní Koreji jsou ve Spojených státech. Kim Čong-il oběma ženám včera udělil milost. Jejich letadlo přistálo v Kalifornii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brzy ráno přistálo zvláštní letadlo s bývalým prezidentem USA Billem Clintonem a novinářkami Laurou Lingovou a Eunou Leeovou, omilostěnenými severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem. Kromě rodinných příslušníků je na americké půdě přivítal i ředitel interaktivní televizní stanice Current news Al Gore.

Obě novinářky byly zatčeny za ne zcela vyjasněných okolností v březnu na čínsko-severokorejské hranici. Obě ženy byly obviněny ze špionáže a odsouzeny ke dvanácti letům nucených prací.

Zcela evidentně posloužily severokorejskému totalitnímu režimu jako cesta ke znovuzahájení rozhovorů o humanitární pomoci, zrušení embarga a, pro Američany důležitého, zmrazení severokorejského vojenského nukleárního programu.

Mediální experti se budou ještě dlouho dohadovat, jaké ústupky Obamova vláda učinila, aby dostala obě novinářky na svobodu. Neboť zákulisní jednání o jejich propuštění probíhala na nejvyšší úrovni už od poloviny července.

Přečtěte si také:
Severní Korea udělila milost dvěma americkým novinářkám
Bill Clinton chce v Severní Koreji dosáhnout propuštění vězněných novinářek

Dušan Neumann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme