Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová odsoudila Eritreu za podporu somálských vzbouřenců

Cesta do Somálska by byla pro americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou příliš nebezpečná. Proto se s prezidentem somálské vlády šejkem Šarífem Šajchem Ahmedem sešla v keňském Nairobi. Jednali o bezpečnostní situaci v zemi a možné podpoře ze strany Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Somálská vesnice

Somálská vesnice | Foto: Espen Rasmussen

Clintonová sice odmítla vyslat do Somálska americké jednotky, které se stáhly poté, co vzbouřenci v roce 1993 sestřelili dva vrtulníky Černý jestřáb, ale slíbila zvýšit vojenskou a finanční podporu křehké somálské vlády. Jen vloni dodaly Spojené státy do Mogadišu 40 tun zbraní a střeliva.

Zároveň Clintonová pohrozila sousední Eritrei, že pokud bude pokračovat v podpoře islámských fundamentalistů, bude čelit americké odvetě.

Stabilizace situace v Somálsku je klíčová pro úspěšný boj proti námořním pirátům. Ti zneužívají chaotické situace v zemi a ze základen na somálském pobřeží vyrážejí unášet lodě do Adenského zálivu.

V Somálsku, které je od roku 1991 bez centrální výkonné vlády, kvůli násilnostem podněcovaným z velké části bojovníky skupiny Šabáb uprchlo v posledních třech měsících z domovů přes čtvrt milionu lidí.

Přečtěte si také:

Svět se bude skládat na pomoc pro Somálsko
Somálsko dostane 213 milionů dolarů, nejštědřejší je EU
OSN: Somálsku hrozí humanitární katastrofa
EU uzavřela s Keňou dohodu o vydávání somálských pirátů

Alena Adámková, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme