Za braní úplatků byl v Číně popraven ředitel státních letišť

V Číně byl popraven bývalý ředitel státních letišť. K trestu smrti byl odsouzen za braní úplatků ve výši téměř 4 miliónů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pekingské letiště

Moderní pekingské letiště | Foto: Robert Mikoláš

V Číně, kde každoročně dochází k nejvíce popravám na světě, může být člověk odsouzen k trestu smrti i za nenásilné trestné činy včetně daňových úniků nebo korupci.

Šedesátiletý Li Pchej-jing stál v čele společnosti provozující na 30 letišť v devíti provinciích a vlastnící i letiště v hlavním městě Pekingu. K trestu smrti byl odsouzen letos v únoru.

Podle rozsudku přijal v uplynulých 14 letech úplatky ve výši zhruba 4 milionů dolarů, navíc zpronevěřil dalších 12 milionů z veřejných fondů. Nejvyšší soud následně verdikt potvrdil.

V Číně bylo v poslední době právě za korupci odsouzeno či zatčeno několik vysokých funkcionářů včetně bývalého starosty Šen-čenu, policejního ředitele jižní provincie Kuang-tung nebo šéfa Národního jaderného podniku.

Přečtěte si také:
Šéf jaderného programu Číny byl zadržen
Na korupci lze v Číně upozornit mailem, zvyšují se i odměny
Kvůli korupci policie zatkla jednoho z nejbohatších Číňanů
Čínský soud vynesl trest smrti za korupci
Peking zahájil boj s korupcí

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme