Po výbuchu zůstalo ve slovenském dole dvacet horníků

Dvacet lidí zůstalo pod zemí po výbuchu ve slovenském dole Handlová. Několik zraněných horníků se podařilo vyprostit hned po havárii, po dalších se stále pátrá. Záchranné práce výrazně komplikují podmínky po explozi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie střeží objekt dolu Handlová

Policie střeží objekt dolu Handlová | Zdroj: ČTK

K neštěstí došlo ráno, když se skupina důlních záchranářů a horníků plánovaně vydala do hloubky asi 330 metrů hasit malý požár uhelného prachu. V té chvíli tam nastal výbuch.

V půl desáté ztratil dispečer na povrchu se skupinou telefonický kontakt a od té doby není jasné, co se v podzemí děje. Po explozi je prý ale šachta zcela zničená.

Jediným důkazem výbuchu byla tlaková vlna, která zranila devět záchranářů ve vzdálenosti asi 130 metrů od epicentra. Všechny zraněné se podařilo dostat na povrch a jsou mimo ohrožení života.

V podzemí pátrají po zavalených další týmy, jejich práci ale komplikují nulová viditelnost a teploty dosahující 70 stupňů Celsia, a tak postupují velmi pomalu. Od místa výbuchu je stále dělí asi 200 metrů. Nezvětstní horníci měli zásoby kyslíku v bombách maximálně na osm hodin, pokud tedy neproudí do šachty vzduch, jsou jejich šance na přežití minimální.

Podle ředitele dolu nezpůsobil explozi metan

Generální ředitel dolu Handlová Peter Čičmaněc popřel, že by explozi způsobil metan, jak původně uváděla slovenská média. Podle ředitele přístroje zaznamenaly pouze stopy metanu v mizivé koncentraci, a proto se přiklání k tomu, že v dole vybuchly sekundární zplodiny vznikající při hoření.

Čičmaněc zdůraznil, že při záchranných pracích je nezbytné dbát na bezpečnostní opatření. "Jistota je v tom, že záchranáři postupují a zároveň si měří ovzduší i takzvanou mez výbušnosti. Pokud by hrozilo nebezpečí výbuchu, tak by nepokračovali dál a stáhli se zpět do základny, odkud vycházejí na průzkum," uvedl ředitel.

O vážnosti situace svědčí i to, že na místo vyrazil premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák a ministr hospodářství Lubomír Jahnátek, který přerušil dovolenou. Do handlovského dolu směřuje také pět členů intervenčního týmu pro mimořádné situace. Zřídí si na místě dočasné pracoviště, kde se budou věnovat příbuzným zavalených. Uplakané ženy horníků zatím stojí u brány stojí a snaží se získat základní informaci, zda jejich manželé vyfárali.

Handlová je součástí největšího slovenského hnědouhelného revíru Hornonitrianské bane Prievidza, který leží asi 60 kilometrů východně od Trenčína. Jen v Handlové se ročně vytěží asi 300 tisíc tun hnědého uhlí, zejména pro elektrárnu Nováky. Společnost v současnosti zaměstnává 4100 lidí a patří k největším zaměstnavatelům v regionu.

Důl je v provozu přesně 100 let a za dobu jeho existence v něm zemřelo 445 horníků. Poslední větší neštěstí před třemi roky nepřežili v dole Nováky čtyři horníci, o rok později zahynul havíř v Handlové.

Situaci na místě sleduje zpravodaj Českého rozhlasu. O příčinách neštěstí hovořil také ve večerním publicistickém pořadu Stalo se dnes, záznam si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Výběr dalších důlních neštěstí:
V podzemí karvinského dolu zahynul horník
Při otřesu v karvinském dole zahynuli dva polští horníci
V polském dole vybuchl metan, čtyři horníci zemřeli
Výbuch metanu v ukrajinském dole zabil desítky havířů
V dole na Sibiři vybuchl metan, nejméně 28 horníků zemřelo
Důlní neštěstí na Slovensku horníci nepřežili
Požár v sibiřském dole nepřežilo 25 horníků
Zával usmrtil dva horníky na Karvinsku

Igor Maňour, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme