Maďarský prezident: Situace v zemi je napjatá jako před výbuchem

Po sérii vražedných útoků na Romy je v Maďarsku situace jako před výbuchem - myslí si to prezident László Sólyom. Maďarský prezident se k této citlivé záležitosti vyjádřil až po delším mlčení. Poté, co ve svém úřadu přijal ombudsmana pro menšiny a premiéra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Hlavě státu vyčítali mnozí odborníci a publicisti, že mlčí a nevyjadřuje se k sérii protirómských útoků ani po šestém případu vraždy romské ženy, k němuž došlo před týdnem.

László Sólyom ale vyvrátil všechny pochybnosti o svých postojích a jednoznačně se postavil na stranu Romů, když prohlásil, že maďarská společnost s nimi musí být solidární.

"Nejde ani tak o pochybnou pověst Maďarska ve světě, ale o naše vlastní svědomí a naši vnitří záležitost," řekl maďarský prezident.

"Není to romská otázka. Už se to dotýká stability celého Maďarska. Je to i věc naší cti. Dobře víme, že situace je napjatá jako před výbuchem," dodal László Sólyom.

Přečtěte si také:
S vyšetřováním vraždy maďarské Romky pomáhá americká FBI
Maďarsko hlásí další protiromský útok
V Maďarsku vyšetřují další ze série vražedných útoků na Romy
Romové v Maďarsku se podruhé za tento měsíc stali cílem vražedného útoku
Slovenská policie obvinila maďarské extremisty z propagace fašismu

Gregor Martin Papucsek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme