Su Ťij stráví v domácím vězení další rok a půl

Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij dostala u soudu tři roky vězení. Šéf vojenské tamní junty, generál Than Šwej, ale nositelce Nobelovy ceny míru vzápětí snížil trest na 18 měsíců domácího vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmská disidentka Su Ťij

Barmská disidentka Su Ťij | Foto: AFP

Američan John Yettaw, který do domu Su Ťij pronikl bez povolení, stráví podle verdiktu sedm let na nucených pracích. Su Ťij, která byla čtrnáct z uplynulých dvaceti let za mřížemi nebo v domácím vězení, se tak nebude moci zúčastnit voleb v příštím roce.

"Jednání bylo předem připravené, jde o politický proces. Od začátku bylo vidět, že juntě nejde o dodržování práv, ale spíš o to, potrestat Su Ťij za každou cenu," řekla Sabe Amthor Soe, zakladatelka pražského Barmského centra. Zmírnění rozsudku je podle ní gesto, které má upokojit zahraniční veřejné mínění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatelka pražského Barmského centra Sabe Amthor Soe v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Yettaw v květnu přeplaval jezero, na jehož břehu je sídlo Su Ťij a nepozván vnikl do domu. Disidentka ho požádala aby odešel, Američan ale prý tvrdil, že je vyčerpaný a tak nakonec v domě přespal. Při návratu byl zatčen a junta toho využila.

Kritici barmského režimu upozorňují na to, že dům Su Ťij patří mezi nejstřeženější objekty v Rangúnu, a že se záhadný plavec jednoduše nemohl do domu dostat bez vědomí úřadů. Spekuluje se i o tom, že tento bývalý veterán z vietnamské války byl "nastrčen", aby junta měla záminku k prodloužení vězení nositelky Nobelovy ceny míru.

Česká diplomacie považuje rozsudek za nepřijatelný

Osmnáctiměsíční prodloužení trestu domácího vězení pro Su Ťij už ostře odsoudila Evropská unie, Velká Británie, francouzský prezident, Austrálie i humanitární organizace a sdružení na ochranu lidských práv.

Český ministr zahraničí Jan Kohout řekl, že barmská junta opět nevyslyšela výzvy OSN, Evropské unie nebo ASEAN, aby od zinscenovaného procesu upustila. "My považujeme Su Ťij za klíčovou osobu procesu, který by měl vést k nastolení demokracie v zemi," dodal Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zahraničí Jan Kohout krok barmské junty odsoudil

Britský premiér Gordon Brown prohlásil, že ho zpráva o rozsudku rozesmutnila a rozzlobila zároveň. Náměstek ministra zahraničí Ivan Lewis řekl, že Británie bude usilovat o další sankce proti Barmě a také o zbrojní embargo. Vyzve také sousední země, Čínu a Thajsko, aby vyvinuly vůči vojenské juntě v Barmě zvýšený tlak.

Přečtěte si také:
Vynesení rozsudku nad barmskou disidentkou Su Ťij bylo odloženo
Soud s barmskou disidentkou Su Ťij spěje ke konci. Hrozí ji pět let vězení
Šéf OSN je v Barmě, setkání s vězněnou Su Ťij nejisté
EU vyzvala k propuštění Su Ťij a vyjádřila podporu íránské opozici
V Barmě začal soudní proces se světoznámou disidentkou Su Ťij
Situace v Barmě je v oblasti porušování lidských práv kritická

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme