Slovensko drží státní smutek za oběti z Handlové

Vlajky na Slovensku visí na půl žerdi. V Handlové, kde v pondělí zemřelo po výbuchu v dole dvacet havířů, hoří tisíce svíček a zástupy lidí se podepisují do kondolenční knihy. Státní smutek za oběti nejhorší průmyslové havárie v dějinách země vyhlásila vláda na jeden den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská vláda vyhlásila státní smutek

Slovenská vláda vyhlásila státní smutek | Zdroj: ČTK

Přesně v osm hodin stáhla státní vlajku čestná stráž před prezidentským palácem v Bratislavě. Na půl žerdi jsou i vlajky na slovenských zastupitelských úřadech v zahraničí.

Většina deníků dnes vyšla s černými titulními stránkami a některé veřejné sdělovací prostředky upravují vysílání, z kterého vypouštějí zábavné pořady. Platí také zákaz hazardních her.

V samotné Handlové převládají černé prapory a černé hornické uniformy. Havíři a jejich rodiny přicházejí k symbolické pomníku a od večera zapalují svíčky za mrtvé. Svíce budou hořet do doby, než záchranáři nevynesou na povrch všechna těla.

Důstojný pohřeb je podle havířů jedna z nejdůležitějších věcí stejně jako důkladné vyšetření příčin tragédie. Pro Handlovou je to těžká rána, protože každá rodina má někoho, kdo v dole pracoval nebo pracuje. Letos se navíc měly konat stoleté oslavy založení dolu, primátor Rudolf Podoba je ale zrušil.

Záchranáři už vynesli z podzemí 19 těl

Stále není jasné, co neštěstí způsobilo a kdo by za něj měl nést zodpovědnost. Podle primátora Handlové ale není vyšetřování v současnosti hlavní prioritou. "Dneska mě zajímá, aby všechny chlapce, kteří zůstali v podzemí, dostali na povrch, abychom se s nimi důstojně rozloučili. Potom budeme klást otázky," řekl Podoba.

Ministr hospodářství Lubomír Jahnátek zdůraznil, že se neštěstí bude vyšetřovat objektivně a s veškerým úsilím. "Vytvoříme souběžnou komisi, která bude složená z nezávislých odborníků na mezinárodní úrovni. Samozřejmě budou pokračovat ze zákona vyšetřování přes obvodní báňský úřad a okresní oddělení policejního sboru," uvedl ministr.

Neštěstí se stalo v pondělí ráno poté, co se v dole Handlová vznítil uhelný prach a skupina záchranářů a horníků vyrazila požár hasit. V hloubce 330 metrů nastal výbuch. Devět zraněných lidí se podařilo dostat na povrch, dalších dvacet zůstalo ve štole. Záchranné týmy už pronikly do těsné blízkosti epicentra výbuchu a zatím objevili 19 těl, po posledním zavaleném se dál pátrá.

Handlová je součástí největšího slovenského hnědouhelného revíru Hornonitrianské bane Prievidza, který leží asi 60 kilometrů východně od Trenčína. Jen v Handlové se ročně vytěží asi 300 tisíc tun hnědého uhlí, zejména pro elektrárnu Nováky. Společnost v současnosti zaměstnává 4100 lidí a patří k největším zaměstnavatelům v regionu.

Důl je v provozu přesně 100 let a za dobu jeho existence v něm zemřelo 465 horníků. Poslední větší neštěstí před třemi roky nepřežili v dole Nováky čtyři horníci, o rok později zahynul havíř v Handlové.

Situaci po neštěstí sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana. O náladě mezi lidmi i průběhu vyšetřování hovořil také v poledních Ozvěnách dne, záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si předcházející informace o tragédii v Handlové:
Slovensko truchlí nad oběťmi důlního neštěstí v Handlové
Slovenští záchranáři stále pátrají po obětech důlního neštěstí
Po výbuchu zůstalo ve slovenském dole dvacet horníků

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme