Íránský prezident Ahmadínežád chce mít v příští vládě tři ženy

V íránské vládě zasednou vůbec poprvé od zavedení náboženského režimu před třiceti lety také ženy-ministryně. Oznámil to osobně prezident Mahmúd Ahmadínežád, který sestavuje novou vládu po červnovém volebním vítězství. Ve středu by měl svůj tým představit parlamentu a požádat o důvěru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránské ženy

Íránské ženy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Marzíje Vahíd Dastdžerdíjová jako ministryně zdravotnictví a Fáteme Ádžorlúová v čele sociální péče. Tyto dvě ženy prezident zmínil mezi jmény, která chce mít v příští vládě. Jak řekl, ženy budou celkem tři, tu poslední ale konkrétně nezmínil.

Ahmadínežád si v vládě ponechá některé dosavadní ministry, například šéfa obrany Mostafá Mohammada Nadždžára. Tajné služby má nově vést hodžatoleslám Moslehí.

Íránské agentury také zmiňují nového šéfa diplomacie. Dosavadního ministra zahraničí Manúčehra Mottakího prý nahradí šéf Nejvyšší rady národní bezpečnosti Saíd Džalílí. Prezident však jméno tohoto svého přítele a vyjednávače o jaderném programu nezmínil. Každého jednotlivého ministra bude každopádně ve funkci potvrzovat parlament.

Přečtěte si také:
Írán: zvěsti o znásilňování zadržených demonstrantů jsou lži
Íránské úřady po volbách zatkly čtyři tisíce lidí
Íránské úřady zatkly šéfa věznice, kde umírali účastníci protivládních nepokojů
Brit prý přiznal, že Londýn podněcoval nepokoje v Íránu
Írán soudí další desítky domnělých strůjců protivládních nepokojů

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme