Íránský prezident Ahmadínežád představil svou vládu. Poslanci některé ministry nechtějí

Íránský parlament už má k dispozici jména 21 politiků, se kterými prezident Mahmúd Ahmadínežád počítá ve své příští vládě. Jen pět z nich zasedalo i v dosavadním kabinetu. Prezident seznam předložil těsně před vypršením lhůty, kterou mu k tomu vyměřuje zákon. Někteří poslanci se vzápětí nechali slyšet, že ne všichni ministři dostanou jejich důvěru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Foto: WorldNetDaily

Soupis Ahmadínežádovy zamýšlené vlády ve středu dorazil do parlamentu tak pozdě večer, že některá světová média píší, že prezident lhůtu nestihl.

Od rána ale už přicházejí z Teheránu první reakce. Konzervativní místopředseda parlamentu Mohammad Rézá Bahúnar prohlásil, že hlasováním neprojde možná až pět ministrů.

Íránská média v této souvislosti píší hlavně o ministrovi ropného průmyslu. Navržený Masúd Mír Kázemí nemá totiž s tímto strategickým oborem, z něhož pochází většina íránských veřejných peněz, vůbec žádné zkušenosti.

Ahmadínežád chce mít ve vládě také tři ženy. Poslanci se začnou seznamem ministrů zabývat v neděli a hlasování o důvěře vládě v parlamentu je naplánováno na další týden. Íránský parlament se bude vyslovovat ke každému kandidátu jednotlivě.

Přečtěte si také:

Íránské protesty proti vítězství Ahmadínežáda se neobešly bez násilí
Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí
Íránský politik Rafsandžání zpochybnil volby a vyzval k propuštění zatčených
Unie žádá prošetření voleb v Íránu
Volby v Íránu anulovány nebudou

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme