Íránský parlament zahajuje schvalování nové vlády

Íránský parlament zahajuje oficiální schvalování nové vlády, kterou sestavil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Vítěz kontroverzních červnových voleb už madžlisu předložil seznam 21 politiků, které chce mít ve svém týmu. Poslanci by pak měli ve středu hlasovat o důvěře každému jednotlivému ministrovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád | Foto: OSN

Za čtyři roky své předchozí vlády musel Ahmadínežád postupně vyměnit deset ministrů, tedy polovinu kabinetu. Výhrady poslanců ke složení svého týmu může očekávat i teď.

Někteří zákonodárci už předem avizovali, že jim vadí například Masúd Mír-Kázemí navržený na vysoce důležitý post ministra ropného průmyslu - nemá k tomu prý dostatečnou kvalifikaci.

Náboženský tábor má zase výhrady ke třem ženám, které by se měly stát vůbec poprvé za 30 let Islámské republiky ministryněmi.

Prezident Ahmadínežád tak může počítat nejen s logickým odporem opozičních reformistů, ale i s kritikou z vlastních řad konzervativního tábora.

Přečtěte si také:
Íránský prezident Ahmadínežád představil svou vládu. Poslanci některé ministry nechtějí
Íránský prezident Ahmadínežád chce mít v příští vládě tři ženy

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme